Ruski naučnici obećali Putinu vakcinu do septembra

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Uđi u bazu fotografijaLaborant naučno-istraživačke laboratorije u Kazanju radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona
Laborant naučno-istraživačke laboratorije u Kazanju radi na ispitivanju vakcine protiv virusa korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni direktor ruskog Naučno-istraživačkog centra „Vektor“ Rinat Maksjutov saopštio je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da će ispitivanje vakcine protiv virusa korona na 300 dobrovoljaca biti završeno u junu.

„U junu ćemo završiti pretklinička ispitivanja o efikasnosti i bezbednosti gotovog doznog oblika vakcine u minimalnoj količini dovoljnoj za prelazak na klinička ispitivanja — prva i druga faza za ukupno 300 dobrovoljaca. Zahvaljujući Vašem nalogu od 15. aprila ove godine za smanjenje rokova za uvođenje vakcine za prevenciju novog virusa korona, očekujemo da ćemo ovu vakcinu registrovati u septembru ove godine“, objasnio je on.

Maksjutov je dodao da su laboratorijska ispitivanja prototipa vakcine na osetljivim životinjama završena. Prema njihovim rezultatima, određena su tri perspektivna leka.

Jednu sintetičku vakcinu i vakcinu zasnovanu na virusu gripa proizvodiće „Vektor“. Razvojem treće vakcine na bazi virusa vezikularnog stomatitisa baviće se industrijski partner ovog centra.

U svetu se do sada zarazilo više od 4,46 miliona ljudi, od čega je više od 299 hiljada umrlo. U Rusiji je registrovano 252.245 slučajeva zaraze, ozdravilo je 53.530 osoba, a umrlo 2.305.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala