Poslednja bitka u Evropi: Kako su jugoslovenski partizani zgromili naciste

© Sputnik / Fedor Levshin / Uđi u bazu fotografijaPartizani sa zastavom Jugoslavije
Partizani sa zastavom Jugoslavije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jugosloveni su zgromili Hitlerove esesovce i saveznike u bitki kod Poljane, poslednjoj evropskoj bitki u Drugom svetskom ratu, uz aktivno učešće sovjetskih oficira, rekao je ekspert ruskog vojno-istorijskog društva Nikita Buranov.

Bitka kod Poljane (14-15. maja 1945. godine) je poslednja velika bitka Drugog svetskog rata u Evropi. Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije sastavljena iz partizanskih odreda stala je na put nemačkim snagama i savezničkim nacionalističkim formacijama, koje su pokušale da se probiju u sektor pod okupacijom američkih trupa, kako bi izbegli predaju jugoslovenskim ili sovjetskim oficirima.

„Sovjetski oficiri i instruktori tokom rata su premešteni u partizanske odrede na teritoriju Jugoslavije, gde su obučavali saveznike, formirali i usavršavali vojnu strukturu Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije. To je pomoglo da izađu kao pobednici iz bitke na Poljani“, rekao je Buranov.
CC0 / / Mapa teritorija koje su se nalazile pod kontrolom nacista u maju 1945.
Poslednja bitka u Evropi: Kako su jugoslovenski partizani zgromili naciste - Sputnik Srbija
Mapa teritorija koje su se nalazile pod kontrolom nacista u maju 1945.

Istoričar objašnjava da su u proleće 1945. godine nemačke snage na teritoriji Jugoslavije razbili jugoslovenski partizani, stoga je zapovednik armije „E“, general-pukovnik Aleksandar Ler potpisao akt o bezuslovnoj kapitulaciji njegovih trupa.

Goran Marković - Sputnik Srbija
Čim je nestao zajednički neprijatelj, nestalo je i savezništvo Zapada sa Rusijom /video/

„Međutim, pojedine nemačke jedinice nisu se povinovale i 14. maja udružile su se različite nemačke snage i pokušale da se probiju na teritoriju Austrije i severne Italije, kako bi se našli na teritoriji pod američkom okupacijom, s ciljem da se njima predaju“, ističe ekspert.

On dodaje da su im se pridružile posebne formacije nacionalističkih pokreta, tako da je grupu činilo oko 30.000 ljudi.

„Tokom rata, u Jugoslaviji je formirana široka mreža ’ilegalaca‘, Nemci su u borbi sa partizanima bili oslonjeni na nacionalističke grupe. Zbog toga su u svakoj jugoslovenskoj republici formirani i podržavani nacionalistički i ultradesničarski pokreti“, rekao je Buranov.
Stanovnici Beograda pozdravljaju sovjetske vojnike nakon oslobođenja u Drugom svetskom ratu - Sputnik Srbija
Napadnuta prošlost Rusije i Srbije – sprema se združeni odgovor

Prema njegovim rečima, većina tih ljudi učestvovala je u ratnim zločinima i etničkim čišćenjima.

„Bitka kod Poljane počela je 14. maja 1945. godine, kada su grupacije prišle jugoslovenskim partizanima koji su bili postavili kordone na putevima i zahtevale da im oslobode prolaz na zapad. Nakon što su jugoslovenske snage kategorički odbile da to učine, počela je bitka. Koristilo se vatreno oružje – puške, mitraljezi, automati“, objašnjava istoričar.

Burimov ističe da je Narodnooslobodilačka vojska Jugoslavije izvojevala konačnu pobedu kada su im u pomoć pristigli zapadni saveznici na tenkovima. Nemci i nacionalisti su se predavali ili bežali u šumu, prema zapadu. Gubici nisu bili veliki – stradalo je 500-600 Nemaca i nacionalista, a partizana oko 100.
© Sputnik / Fedor Levshin / Uđi u bazu fotografijaPartizani prave planove sa vojnicima Crvene armije
Poslednja bitka u Evropi: Kako su jugoslovenski partizani zgromili naciste - Sputnik Srbija
Partizani prave planove sa vojnicima Crvene armije

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala