Posle korone svetu preti nuklearna anarhija

© AP Photo / William Collette/U.S. Air Force via AP)SAD testiraju nuklearno oružje
SAD testiraju nuklearno oružje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle epidemije virusa korona svetu preti „nuklearna anarhija“, piše „Velt“. Model iz vremena „Hladnog rata“, kada su kontrolu nad naoružanjem imali SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, više ne odražava istinski odnos snaga u svetu. U nuklearnom klubu su se pojavili novi igrači, navodi nemački list.

Tokom tri meseca epidemije virusa korona svet je stekao bogato iskustvo u borbi protiv „tihog, nevidljivog i nemilosrdnog“ ubice, piše „Velt“. Zahvaljujući tome, sada svako može da zamisli šta nas čeka u budućnosti, kada bude okončan nuklearni mir, sklopljen u vreme „Hladnog rata“, navodi autor teksta Mihael Šturmer.

Stara strateška arhitektura se ruši, a dosadašnji svetski poredak propada. SAD su umorne od uloge svetskog lidera i otišle su u izolaciju, za koju Evropljani nisu bili spremni. Kina, međutim, postepeno i nezaustavljivo jača svoj uticaj, piše autor. „Onog koji sebe naziva Srednjim carstvom, ne brine samo ekonomsko blagostanje, on pretenduje na potpunu prevlast, ’Novi put svile‘ je ekonomski i finansijski dokaz za to“, smatra Šturmer.

Obnavljanje strateške ravnoteže ne ometaju samo velike svetske države, nego i razvoj digitalne tehnologije, uz pomoć koje se može napadati tajno, kao i proizvodnja novih vidova naoružanja i militarizacija kosmosa. Razvejava se strah od uzajamnog uništenja, koji primorava zemlje na mir, smatra autor „Velta“.

Pored toga, nuklearnom klubu se pridružuju manji igrači. Prvo Indija i Pakistan, a sada Severna Koreja i Iran. Svetu preti „nuklearna anarhija“, upozorava Šturmer. Prema njegovom mišljenju, model iz šezdesetih godina, kada su kontrolu nad naoružanjem imali SAD, Rusija, Velika Britanija i Francuska, više ne odražava pravi odnos snaga u svetu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala