NATO poziva Rusiju da učestvuje u modernizaciji Bečkog dokumenta

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaNATO
NATO - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO poziva Rusiju da učestvuje u modernizaciji Bečkog dokumenta, kojim se utvrđuju mere za jačanje poverenja, bezbednosti i smanjenja pretnje od nastanka vojnih sukoba u regionu zemalja OEBS-a, izjavio je na konferenciji za novinare u Briselu predsednik Vojnog odbora Alijanse Stjuart Pič.
„U cilju veće transparentnosti, pozivamo Rusiju da učestvuje u modernizaciji Bečkog dokumenta”, istakao je Pič.

On je dodao da je trenutno nejasna situacija vezana za Sporazum o otvorenom nebu i da je arhitektura kontrole naoružanja „sklona eroziji“.

„Što se tiče Sporazuma o otvorenom nebu, trenutna situacija je nejasna, ali Alijansa već decenijama podržava napore za kontrolu nad naoružanjem. Arhitektura kontrole nad naoružanjem sklona je eroziji, Rusija ne poštuje svoje međunarodne obaveze. Mi, s druge strane, moramo da podržavamo kontrolu nad naoružanjem – to je politika NATO-a”, objasnio je šef Vojnog odbora.

Podsetimo, Bečki dokument zaključen je 1991. godine pod okriljem OEBS-a u cilju saradnje Rusije i NATO u sferi bezbednosti. Od dana potpisivanja, dokument je nekoliko puta obnavljan. On sadrži osnovne mehanizme sprečavanja vojnih incidenata u Evropi, kao i pravila informisanja o vojnim vežbama.

Ruski avion - Sputnik Srbija
Pred Rusijom dve opcije ako SAD izađu iz Sporazuma o otvorenom nebu

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za jačanje poverenja u Evropi nakon hladnog rata. Primenjuje se od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih.

Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala