Moskva: Zapad koristi pandemiju za širenje straha od Kine i Rusije

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je zabrinuta što se virus korona koristi za svođenje geopolitičkih računa, a na Zapadu su u svetlu pandemije kovid 19 aktivirane rusofobija i sinofobija, iako je potrebno usredsrediti se na prevazilaženje globalnih posledica pandemije, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
„Još jedna manifestacija rusofobije i sinofobije, koje se u poslednje vreme aktivno sprovode u nekim zapadnim zemljama, bio je i pokušaj da se medicinska pomoć koju pružaju Rusija i Kina predstave kao želja da se humanitarna pomoć iskoristi u cilju jačanja geopolitičkog uticaja. Posebnu zabrinutost izaziva težnja da se tema koronavirusa koristi kao izgovor za zanemarivanje međunarodnog prava, za iskorišćavanje taktičkih prednosti ili podmirivanje računa s nepovoljnim vladama ili geopolitičkim konkurentima”, istakao je Rjabkov.

Nažalost, dodao je on, ova nova zajednička pretnja nije doprinela ublažavanju geopolitičkih nesuglasica, već je pogoršala ideološku i informacionu konfrontaciju.

Optužbe protiv Kine neutemeljene

Ruski zvaničnik je takođe naglasio da Moskva smatra da su optužbe Sjedinjenih Američkih Država da je Kina odgovorna za širenje pandemije virusa korona neutemeljene i da nema nikakvih osnova optuživati kineske vlasti za neblagovremeno ili neadekvatno regovanje povodom pandemije.

Bivši američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp: Kina je za sve kriva

Rjabkov je zaključio da iz svakodnevnih optužbi političara, diplomata i najviših zvaničnika Vašingtona protiv Kine, proizilazi da SAD pokušavaju da celoj međunarodnoj zajednici nametnu antikineski diskurs.

Globalne posledice pandemije

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova se, pored ovoga, osvrnuo na pad poslovne aktivnosti u celom svetu usled pandemije i naglasio da posledice tek treba proceniti, kao i da će se karantin, nesumnjivo, negativno odraziti na svetsku ekonomiju.

Rjabkov je ocenio da je važno da tokom samita Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, lideri zemalja predlože kolektivne mere za borbu protiv pandemije i smanjenje globalne vojne opasnosti, kao i da još jednom potvrde posvećenost opštim normama međunarodnog prava.

On je podsetio da je ideju za održavanje takvog sastanka ranije izneo ruski predsednik Vladimir Putin.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala