Suprotna situacija je primetna u premijum prodajnim mestima, gde uglavnom kupuju ljudi sa velikim prihodima.
Potrošači se suočavaju sa rastom nezaposlenosti i gubitkom prihoda – to utiče na njihov izbor, da li da plate za meso ili da ga preskoče. Same cene na meso, kako navodi list, rastu od početka aprila.
Pritom, virus je imao ograničen uticaj i na proizvodnju kvalitetnih mesnih proizvoda. Stoka se podiže na organskim pašnjacima i prerađuje u manjim preduzećima ili u lokalnim mesarama. Takva proizvodnja pretpostavlja lakše poštovanje socijalne distance i kompanije lakše sprovode sanitarne mere.
List je naglasio da je pandemija otkrila socijalno-ekonomsku neravnotežu u SAD, koja je dotakla mnogo više ljude sa manjim prihodima.
Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD saopštio je da je nekoliko hiljada radnika mesne industrije obolelo od kovida 19. Prema podacima resora, širenje infekcije u toj sferi je izazvano nepoštovanjem socijalne distance.
Vodeći proizvođači mesa u SAD su upozoravali na mogućnost deficita proizvoda zbog kovida 19, koji je doveo do zatvaranja niza velikih fabrika.