Vučić i patrijarh zabrinuti zbog hapšenja, pozivaju na mir i pribranost

© Tanjug / ZORAN ZESTICAleksandar Vučić i patrijar Irinej
Aleksandar Vučić i patrijar Irinej - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski patrijarh Irinej izrazili su veliku zabrinutost zbog hapšenja vladike Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, ali i nadu da će narod postupati mirno i pribrano.

Vučić i Irinej su razgovarali telefonom o dešavanjima, a posle razgovora je izdato zajedničko saopštenje, koje prenosimo integralno.

„Predsednik Vučić i Njegova Svetost patrijarh izrazili su veliku zabrinutost povodom hapšenja vladike Joanikija i sveštenika SPC u Crnoj Gori i izrazili nadu da će naš narod postupati mirno i pribrano u ovim trenucima u kojima niko razuman ne priželjkuje bilo kakve nemire i sukobe.

Patrijarh srpski G. Irinej je podsetio da je kulminacija neprijateljskog odnosa države Crne Gore prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi započela usvajanjem kontroverznog Zakona o slobodi veroispovesti uz grubo ignorisanje zahteva SPC za ravnopravnim položajem u odnosu na sve druge crkve i verske zajednice i zaštitu prava koja naša crkva poseduje vekovima.

Činjenica da je zakon usvojen uz veliko negodovanje našeg naroda krajem prošle i početkom ove godine, a da se sada hapse i u pritvoru zadržavaju episkop i sveštenici, samo je dokaz da crnogorska država sprovodi progon Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vučić je pružio punu podršku patrijarhu srpskom G. Irineju i episkopima srpske crkve u Crnoj Gori u njihovim naporima da se svi problemi sa kojima se suočava rešavaju dijalogom, na miran način, uz puno uvažavanje prava i sloboda vernika SPC i izrazio uverenje da će vladika Joanikije i ostali uhapšeni sveštenici biti pušteni na slobodu u najkraćem mogućem periodu“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala