Uskoro završetak kliničkih ispitivanja najefikasnijeg leka protiv kovida

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaProizvodnja leka protiv kovida 19 "Favipiravir"
Proizvodnja leka protiv kovida 19 Favipiravir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi rezultati kliničkih ispitivanja leka „Favipiravir“ govore da bi on mogao biti najefikasniji u lečenju kovida 19, izjavio je direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev na onlajn konferenciji za novinare.

Nadzorni odbor fonda je u martu odobrio stvaranje zajedničkog preduzeća sa grupom kompanija „HimRar“ za proizvodnju „Favipiravira“.

Ispitivanje leka vrši se u centrima širom zemlje koje je odobrila Rusija i u njemu učestvuje 330 obolelih.

„Prema rezultatima prvih 60 pacijenata u šest centara, vidimo veoma važnu statistiku koja govori da 60 odsto pacijenata koji su uzimali lek već petog dana terapije imaju negativan test na virus korona“, naglasio je Dmitrijev.

On je dodao da to potvrđuju i kineska klinička ispitivanja koja su pokazala da lek skraćuje trajanje bolesti sa 11 dana na četiri do pet.

Dmitrijev smatra da će takvi rezultati smanjiti opterećenje medicinskih centara i za oko polovinu smanjiti broj epidemiološki opasnih pacijenata.

Direktor fonda istakao je da se lek može koristiti samo za predviđenu namenu i pod nadzorom lekara, a osim toga, kontraindikovan je kod trudnica.

„Nadamo se da ćemo završiti klinička ispitivanja kasnije ovog meseca“, zaključio je Dmitrijev.

Od početka epidemije u Rusiji je zabeleženo 242.271 slučaja bolesti kovid 19, više od 48 hiljade zaraženih je ozdravilo, a umrlo je 2.112 osoba.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju nove infekcije virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima u svetu je zabeleženo više od 4,37 miliona slučajeva zaraze, a umrlo je više od 294 hiljade ljudi.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala