Pobuna roditelja po Evropi: Škole liče na zatvore

© Sputnik / Evgeniй Epančincev / Uđi u bazu fotografijaPrazna učionica nakon proglašene pandemije koronavirusa
Prazna učionica nakon proglašene pandemije koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dilema stručnjaka danas nije u tome šta je za decu bolje, već šta je štetnije za njihovo mentalno zdravlje ─ ostati u izolaciji ili ići u školu, koja danas u Francuskoj mnoge roditelje podseća na zatvor.
Iako je Francuskoj od utorka otvoreno oko 80 odsto osnovnih škola i vrtića, a odluka o povratku srednjoškolaca će biti doneta do kraja nedelje, izgleda da ni sami promoteri ideje o povratku u klupe nisu sigurni da je inicijativa bezbedna po zdravlje najmlađih. Ministar obrazovanja Francuske kaže: „Društvo bez rizika ne postoji i izlazak napolje nosi sa sobom mnogo rizika, isto kao i sam život.“

U svakom slučaju, slike koje stižu iz francuskih škola su tužne. Obrazovne ustanove ni najmanje ne liče na one na koje smo navikli. U učionicama se ne može nalaziti više od 15 učenika i sva deca sede zasebno, odvojeni trakama. Na podu stoje markeri koji ukazuju učenicima u kom pravcu mogu da se kreću. U dvorištima su nacrtana polja, u kojima stoji po jedno dete. 

​Nova pravila zabranjuju bilo koju vrstu igre koja uključuje kontakt između dece, a spisak pravila je poduži: obavezna je dezinfekcija kreda i drugog školskog pribora, a đaci će ruke morati da peru po dolasku i pri odlasku iz škole, posle svakog odlaska u toalet, pre i posle svakog jela, posle igre, posle izduvavanja nosa, kašljanja ili kijanja i posle upotrebe zajedničkih predmeta. Deca neće morati da nose maske koje su obavezne za učitelje i sve zaposlene u školskim ustanovama.

Ova odluka države izazvala je polemiku u društvu, jer se kosi sa preporukama društva pedijatara. Javnost je uzburkala i kontroverzna izjava ministra obrazovanja Žana Mišela Blankera, koji je za kanal „Jurop 1“ rekao: „Veći rizik je ostati kod kuće, nego ići u školu“
i dodao: „Ne možemo svi ostati na kauču i čekati da se pojavi vakcina.“

Oglasila se i Asocijacija gradonačelnika Pariskog regiona, koja je napisala otvoreno pismo francuskom predsedniku Emanuelu Makronu, u kome ga moli da odloži otvaranje škola i ovu odluku proglasi prevremenom.

U sličnoj situaciji je i Velika Britanija, koja planira da decu vrati u škole od prvog juna. Predlog za otvaranje obrazovnih ustanova stigao je u nedelju od Borisa Džonsona, koji je istakao da zemlja nije spremna da izađe iz karantina, ali da bi mogla decu da vrati u škole od prvog juna.

Ova izjava izazvala je veliki otpor kako političara iz Severne Irske, Velsa i Škotske, tako i zabrinutih roditelja. U zajedničkoj akciji na socijalnim mrežama roditelji su kačili fotografije praznog Parlamenta i odgovorili premijeru da će se njihova deca vratiti u klupe kada se i poslanici vrate u svoje.

​Najveći savez učitelja u Britaniji, Nacionalna unija obrazovanja, smatra da je ovaj raspored „nepromišljen i nesiguran“. Dodaje se da su planovi premijera stvorili dodatnu nervozu među učiteljima, jer je potpuno nejasno kako će se u školama postići dovoljan nivo distanciranja među decom.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala