Rusija neće oduzimati akreditacije američkim listovima: Mi odgovaramo rečima

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Ministarstvo ne namerava da oduzima akreditacije novinarima „Fajnenšel tajmsa“ i „Njujork tajmsa“ zbog objavljenih tekstova o smanjivanju broja umrlih od virusa korona u Rusiji i istakla da takve represivne mere nisu svojstvene Moskvi.
„To nisu naše metode: oduzimanje akreditacije, proterivanje novinara ili neke druge represivne mere. Mi uvek odgovaramo, a pre svega, rečima. Jednom rečju, potkrepljeni delima, konkretnim koracima“, precizirala je Zaharova tokom gostovanja u emisiji „Solovjov lajv“.

Zaharova je rekla da su priremljena pisma za redakcije „Fajnenšel tajmsa“ i „Njujork tajmsa“ u vezi sa ovim tekstovima.

Komisija Državne dume Rusije tražila je od Ministarstva spoljnih poslova da preduzme mere prema „Njujork tajmsu“ i „Fajnenšel tajmsu“ nakon dezinformacionih članaka o kovidu 19, među kojima su i oduzimanje akreditacije u Rusiji.

Ranije je list „Fajnenšel tajms“ objavio da bi smrtnost od virusa korona u Rusiji mogla biti i 70 odsto veća od zvanične statistike. Prema zvaničnim podacima, u aprilu je od kovida 19 u Moskvi i Sankt Peterburgu umrlo 629 ljudi. Međutim, kako tvrdi list, pozivajući se na sopstvenu analizu, u oba grada je tog meseca umrlo 72 odsto više ljudi u odnosu na prosek u poslednjih pet godina: 1841 osoba u Moskvi i 232 u Sankt Peterburgu, što je ukupno 2073 osobe. Potpredsednica Vlade Rusije Tatjana Golikova izjavila je da Rusija nikada nije manipulisala zvaničnom statistikom. Prema rečima predstavnika Svetske zdravstvene organizacije, u Rusiji nema svesnog smanjivanja broja smrtnih slučajeva zbog kovida 19.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala