Moji su iz Boke, ali smo uvek bili Srbi: Deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, dobija srpski pasoš

© Tanjug / Tanja ValičČuvar srpskog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović.
Čuvar srpskog groblja na Zejtinliku Đorđe Mihailović. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deda Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, dobiće srpski pasoš, priznanje za višedecenijsko bdenje nad humkama naših vojnika izginulih na Solunskom frontu. „Mi Mihailovići jesmo rodom iz Grblja kod Boke Kotorske, ali smo se uvek zvali Srbima“, kaže Đorđe.

Đorđe Mihailović, čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik u Solunu, dobija konačno srpsko državljanstvo, objavile su Novosti.

Vlada Srbije njemu će ovih dana dodeliti državljanstvo Srbije za višedecenijsku posvećenost u čuvanju 8.000 grobova srpskih ratnika i, s posebnom ljubavlju, negovanju uspomena na njih.

„Poštovanje i divljenje prema junacima nasledio sam od dede Sava, pa oca Đura koji su pre mene čuvali zastavu srpske slave na ovom nepreglednom polju tuge i ponosa. Oni su me zavetovali da tu zastavu čvrsto držim, jer dok zastavu držiš, drži i ona tebe. To je tako u našem narodu. Mi, Mihailovići, jesmo rodom sa Grblja kod Boke Kotorske, ali smo se uvek zvali i smatrali Srbima. Ništa drugo, samo Srbi“, pričao je ranije deda Đorđe.

On sam duže od šest decenija čuva i neguje humke srpskih vojnika koji su tokom proboja Solunskog fronta položili život. Na ovom srpskom vojničkom groblju on i danas stražari i svakog jutra podiže srpsku zastavu nad usnulim vojničkim pukovima.

© AP Photo / Nikolas GiakoumidisSrpsko groblje na Zejtinliku
Moji su iz Boke, ali smo uvek bili Srbi: Deda Đorđe, čuvar Zejtinlika, dobija srpski pasoš - Sputnik Srbija
Srpsko groblje na Zejtinliku

„Služim ih kao da su živi. Čast je služiti na ovakvom mestu gde su ispod svake stope njihove kosti. I sudbine koje prenose njihovi potomci, kad iz Srbije dođu. A nema odakle ne dolaze. Donesu kakav beleg iz rodne kuće, zavičajnu rakiju, kutiju duvana. Ostanu ovde čitav dan, slušaju stihove koje im kazujem. Zaplaču, a ja im poručim: nije suza, deco, za ovakve junake. Vaše je da ih pamtite i ponosite se njima“, pričao je Đorđe.

Zavet deda Đorđa: Treba svi da kažu — sto puta hvala Srbima!

I kada su mu godine ozbiljno načele zdravlje, Đorđe se tada pomirio da je vreme da napusti staru, kamenu kuću na groblju, gde se rodio. Pre koju godinu preselio se u stan stotinak metara uz ulicu, iznad.

Njegova supruga Svetlana, Grkinja kojoj je dao ovo srpsko ime, govorila nam je kada smo ga posetili, a tada je disao uz pomoć boce s kiseonikom, da čim ustane otvara vrata na terasi, gleda u groblje i već oko pet ujutru spušta se na Zejtinlik. Povijen, pomoću štapa i svako jutro isto - otvara kapiju, podiže zastavu, otvara mauzolej i čeka potomke ratnika da im još ponešto ispriča o slavnoj prošlosti.

Kada je pre dve godine obeležavana stogodišnjica proboja Solunskog fronta na Zejtinliku, Đorđe Mihailović je u svojoj devedesetoj sve vreme, stojeći na suncu, propratio ceremoniju obeležavanja jubileja. Uzalud su mu nudili i čak donosili stolicu „da malo odmori“, odbio je - vojnički.

„Ovo je dan i ovo je mesto kad svi treba da stojimo“, kazao je.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala