Merkelova: Uprkos svemu, želim da sa Rusijom razvijem dobre odnose

© AP Photo / Pavel GolovkinVladimir Putin i Angela Merkel
Vladimir Putin i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Težiću razvijanju dobrih odnosa s Rusijom, ali pripisivanje hakerskog napada na Bundestag ruskoj strani ne olakšava taj proces, izjavila je nemačka kancelarka Angela Merkel u obraćanju poslanicima Bundestaga.
„Nažalost, ovaj zaključak nije novijeg datuma. Postoji mnogo aspekata. Rusija ima strategiju prema kojoj se moramo pažljivo odnositi i kojoj se moramo suprotstavljati, a tu su i vođenje hibridnih ratova, koje uključuje sajber sferu, izobličavanje činjenica. To nisu slučajnosti, već strategija”, izjavila je Merkelova, odgovarajući na pitanja poslanika Bundestaga.

Uprkos tome, naglasila je ona, stremiće razvijanju dobrih odnosa s Rusijom, jer smatra da postoje razlozi za unapređenje diplomatskih odnosa, ali sve to, naravno, ne olakšava taj proces.

Podsetimo, nemački list „Špigl” početkom maja objavio je da su hakeri za vreme napada na Bundestag 2015. godine kopirali elektronsku poštu nemačke kancelarke, koja sadrži prepisku Merkelove kancelarije od 2012. do 2015. godine.

Internet - Sputnik Srbija
Nemačka sumnjiči Rusiju za hakerski napad na Bundestag

Ranije je nemačko izdanje „Zidojče cajtung”, ne otkrivajući izvor, objavilo da je Federalno tužilaštvo Nemačke izdalo međunarodni nalog za hapšenje ruskog državljanina Dmitrija Badina, koji se sumnjiči za učešće u hakerskom napadu na Bundestag 2015. godine. Prema objavi ovog lista, Badina takođe traže i američke službe.

Zapadne zemlje neprekidno optužuju Rusiju za učešće u hakerskim napadima na svoju infrastrukturu. Moskva odbacuje ove optužbe kao neosnovane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala