FBI optužio Kinu za hakerske napade u cilju krađe podataka o virusu korona

© Sputnik / Alekseй Agarыšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu
Zgrada Federalnog istražnog biroa (FBI) u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za sajber i infrastrukturnu bezbednost Sjedinjenih Američkih Država optužili su Kinu za pokušaj hakerskog napada na organizacije koje proučavaju virus korona.
„FBI istražuje napad na američke organizacije, koje se bave proučavanjima u oblasti kovida 19, a koji su počinili sajber-subjekti i lovci na podatke, povezani sa Kinom. Ovi subjekti primećeni su dok su pokušavali da preko mreža medicinskih ustanova i saradnika na istraživanjima virusa korona, nezakonito identifikuju i pribave dragocene podatke intelektualne svojine, kao i podatke o javnom zdravlju, koji obuhvataju vakcine, lečenje i testiranje”, piše u saopštenju objavljenom na sajtu FBI.

Kako se navodi, potencijalna krađa ovih informacija ugrožava pružanje bezbednih i efikasnih varijanti lečenja.

Podsetimo, u ponedeljak je američki list „Njujork Tajms”, pozivajući se na izvore, objavio da Sjedinjene Američke Države nameravaju da izdaju upozorenje da kineski hakeri i špijuni pokušavaju da ukradu istraživanja američkih naučnika, koja se odnose na podatke o zdravstvenoj zaštiti povezanoj sa vakcinama protiv virusa korona, metodama lečenja i testiranjem.

Američke optužbe protiv Kine

Podsetimo, američke vlasti, uključujući američkog predsednika Donalda Trampa, konstantno optužuju Kinu da nije bila sposobna da zadrži širenje virusa korona, kao i za sakrivanje činjenica i neblagovremeno reagovanje.

Zastave Kine i SAD - Sputnik Srbija
Kina odgovorila Americi u 24 tačke: Istine i laži o koroni

Kineske vlasti su više puta saopštavale da se Kina od samog početka držala transparentnog i otvorenog stava kad je u pitanju objavljivanje informacija u vezi s epidemijom kovid 19. 

Državni sekretar SAD Majk Pompeo, izneo je pretpostavke da je virus mogao da potekne iz laboratorije iz kineskog grada Vuhana, gde se proučavaju virusi korone. Kina je demantovala ove navode.
Pandemija virusa korona potekla je iz Kine, ali je najviše obolelih i umrlih registrovano u SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala