Upozorenje Sinoda i Episkopskog saveta: Pomolimo se Bogu, vlast podstiče sukobe!

© Foto : Mitropolija crnogorsko-primorskaEpiskopski savet SPC u Crnoj Gori
Episkopski savet SPC u Crnoj Gori - Sputnik Srbija
Pratite nas
Povodom privođenja i zadržavanja vladike Joanikija i još sedam sveštenika oglasili su se Sinod SPC i Episkopski savet SPC u Crnoj Gori, pozivajući vernike da ostanu mirni i da ne „odgovaraju na provokacije vlasti, koja, očigledno, želi sukob“.

Sinod Srpske pravoslavne crkve najoštrije je osudio hapšenje episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sedmorice sveštenika, apelujući na vlasti u Crnoj Gori da prekinu sa progonom Crkve.

Sinod smatra da crnogorske vlasti „pod lažnim izgovorom borbe sa virusom korona koriste priliku za obračun sa SPC i njenim vernim narodom“.

Na vlast u Crnoj Gori se apeluje da se prekine sa progonom Crkve i da konačno počne da se ponaša u skladu sa civilizacijskim normama, po kojima je slobodno ispovedanje vere, kako naglašavaju, jedno od najvažnijih prava svakog pojedinca.

Istovremeno, Sinod je izrazio i veliku zabrinutost zbog zaoštravanja situacije u Crnoj Gori.

Kako se navodi u saopštenju, Sinod SPC se nada da će srpski narod, kao i do sada, postupati mirno i da neće odgovarati na provokacije vlasti koja, kako navode, očigledno želi sukob za koji bi optužila SPC i njene vernike.

„Svakome ko je razuman i dobronameran jasno je da u ovim trenucima treba sačuvati prisebnost i razboritost, a pre svega treba se moliti Bogu da u Crnoj Gori zavlada mir i da nedužni vladika Joanikije sa svojim sveštenicima bude odmah pušten iz pritvora“, poručuje Sinod u saopštenju.

Episkopski savet upozorava: Pomolimo se Bogu, država želi građanske sukobe!

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori poručio je da se privođenjem i policijskim zadržavanjem vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika nikšićkog Sabornog hrama stvara atmosfera progona i da „država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe“.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori je zatražio da se privedeni sveštenici, sa episkopom Joanikijem na čelu, puste na slobodu i pozvao sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve.

U saopštenju se navodi da je sveštenstvo, u dogovoru sa mitropolitom Amfilohijem i episkopom Joanikijem, rešilo da, zbog zdravstvenih mera, bude samo održan moleban u hramu, bez molitvenog hoda, prenose „Vijesti“.

„Međutim, zbog naroda, koga je bilo u tolikom broju da nije sav mogao stati u crkvu, već se izlio oko hrama i na ulice, krenulo se spontano u tradicionalni hod, kome ni pred Bogom ni pred ljudima nije bilo alternative“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, Dan Svetog Vasilija Ostroškog Čudotvorca je „veliki saborni dan naroda u celoj Crnoj Gori — vekovima“.

„Na taj dan svih prethodnih godina održavane su višednevne svečanosti u gradu Nikšiću, koje su okupljale veliki broj građana. Naročito je uvek bio masovan (možda kao nigde u pravoslavlju) molitveni hod, koji je toga dana ulicama Nikšića predvodilo sveštenstvo od 1996. godine. I ove godine, po navici i običaju, baš na taj dan, narod se okupio spontano, najpre u manastiru Ostrogu, a potom i u Nikšiću, po blagoslovu Svetog Vasilija, bez poziva vladika i sveštenstva“.

U saopštenju Episkopskog saveta se navodi da iako je prethodna odluka i procena sveštentsva bila da se odsluži moleban u manastiru, da je „narod u ogromnom broju tražio drugo“.

„Sveštenstvo je ostalo sa narodom upravo zbog brige da narod ne ostane na ulici, prepušten sam sebi i mogućim zloupotrebama. Bio je to dostojanstven, miran i duhovan čin. Bez prizvuka bilo čega svetovnog i političkog. A onda je, po završetku molitvenog verskog obreda — nastupila policija. U maniru svog dosadašnjeg postupanja, dvostrukih aršina tokom celog trajanja epidemiološke krize vlast se sa svojom policijom i sinoć stavila u službu političkih i ideoloških progona Crkve. Na neprimeren način, neosnovano i nezakonito u gluvo doba noći privedeni su i pritvoreni episkop Joanikije i sveštenici. Ovakvim postupanjem državnih organa ugrožena su prava Crkve, tako da ona nije krivac — već žrtva. Ta prava Crkve nisu ugrožena naredbama i zdravstvenim merama koje Crkva svakako poštuje, već njihovom selektivnom primenom. U tome je nezakonito postupanje nadležnih državnih organa.“

Ističu da nisu protiv primene naredbi i mera, „nego protiv selektivnosti u njihovoj primeni“.

„Zapanjeni ovakvim postupkom Uprave policije tražimo da se privedeni sveštenici na čelu sa vladikom momentalno puste na slobodu. Jasno je svima da se njihovim zadržavanjem stvara atmosfera progona i da država demonstrira golu silu, podstičući građanske sukobe, narušavajući dostojanstvo slobodnog građanina i verujućeg čoveka. Mi u ovom momentu, kao i sav narod, nemamo druge misli ni želje, nego da svi pritvoreni budu na slobodi. Samo tako će biti moguće život ljudi i vernog naroda vratiti u normalne tokove i uspostaviti dijalog sa vlašću. Pozivamo sav verujući narod i sve ozlojeđene na ovakav vandalski čin državne vlasti — da se pomolimo Bogu. Saborno, za umnoženje ljubavi, za pomirenje i očuvanje mira među braćom, za isceljenje od svih virusa, posebno od ovog virusa bogomržnje i bratomržnje, kao i za puštanje na slobodu nepravedno pritvorenih. Biće to ujedno naša saborna molitva Gospodu za okončanje epidemije korona virusa kao i virusa bezakonja i nepravde“.

Episkopski savet, kako su naveli „upozorava i poziva sve političke lidere da se uzdrže od bilo kakvih partijskih i političkih zloupotreba Crkve“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala