Episkopski savet danas o hapšenju vladike Joanikija

© Sputnik / Nebojša PopovićVladika Joanikije i sveštenstvo
Vladika Joanikije i sveštenstvo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Episkopski savet Mitropolije crnogorsko-primorske sastaće se tokom dana kako bi doneo odluku o daljim koracima Crkve i naroda nakon privođenja i policijskog zadržavanja vladike budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika nikšićkog Sabornog hrama.

U Eparhiji budimljansko-nikšićkoj kažu da još nisu saslušani svi sveštenici, objavio je „Blic“.

Vladika, koji je prvi saslušan, i privedeni sveštenici noć su proveli u policijskoj stanici. U Eparhiji kažu da bi oni danas trebalo da budu izvedeni pred sudiju, ali i kako se nadaju pušteni, jer bi „svako drugo rešenje bilo provokacija vlasti i namerno izazivanje nereda“.

Vladika Joanikije - Sputnik Srbija
Vladiki Joanikiju i sveštenicima određen pritvor do 72 sata

Episkop Joanikije i sveštenstvo privedeni su jer su kako navode crnogorski bezbednosni organi prekršili zabranu okupljanja. Molitva na jučerašnjoj večernjoj službi na praznik Svetog Vasilija ostroškog u nikšićkom Sabornom hramu, praktično se potom pretvorila u litiju, kakve pamtimo po gradovima Crne Gore pre proglašenja pandemije.

Ubrzo posle litije nadležni organi su došli u Parohijski dom da bi se naknadno ipak sve „pretvorilo“ u privođenje.

Kako kažu u Eparhiji budimljansko-nikšićkoj, trenutno nema okupljanja naroda jer je vladika „pred hapšenje sve pozvao da se u miru raziđu“.

„Međutim, narod će poslušati svog vladiku, ali napeto je. Od jutros svi zovu, ne mire se sa svim što se dogodilo“, kaže „Blicov“ sagovornik iz Eparhije.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala