Direktor SZO u Srbiji: Izuzetno velika verovatnoća za drugi talas na jesen

© REUTERS / FEDJA GRULOVICMedicinsko osoblje na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Vojvodina
Medicinsko osoblje na intenzivnoj nezi Kliničkog centra Vojvodina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša rekao je da je velika verovatnoća da će drugi talas koronavirusa doći na jesen.

"Nadamo se da će leto biti relativno mirno, ali svakako izuzetno je velika verovatnost da se vraća na jesen, a pojedini vrhovi epidemije možda čak i preko leta", kazao je Ivanuša gostujući u jutarnjem Dnevniku RTS-a.

Naveo je da je sada mnogo bitnije nego ranije poštovati mere zaštite od širenja zaraze koronavirusom.

"Naročito tamo gde ima puno ljudi, kao što je javni saobraćaj, kao što su kafići, restorani i tako dalje. To su situacije koje su, na neki način, najopasnije", kazao je.

Razlog za to je što je preko 90 posto ljudi još uvek osetljivo na taj virus i ako dođu u kontakt s njim oni ponovo obole.

"Dakle, što se više družimo, idemo na posao, idemo u restorane, ta je verovatnost za kontakt s virusom veća, zbog toga se, na žalost, jako brzo može povećati broj obolelih", rekao je.

Naveo je i da je srpski zdravstveni sistem odlično reagovao na koronavirus.

"Kapaciteti su bili dovoljni jer je zdravstveni sistem bio prebačen na kovid. Tako da, za sada, sve je prošlo odlično. Vidimo da su dovoljni kapaciteti za testiranje, praćenje i - na kraju krajeva - izolaciju, ako je potrebna", rekao je Ivanuša.

Kako je kazao, zemlje koje su najveća žarišta koronavirusa, a to su Sjedinjene Američke Države, Španija, Rusija i Velika Britanija, nisu na vreme uvele stroge mere i zbog toga su došle u tu situaciju.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala