Ceremonija u Sevastopolju: Obeležavanje godišnjice Crnomorske flote /video/

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaVojnici Crnomorske flote ruske ratne mornarice u Sevastopolju.
Vojnici Crnomorske flote ruske ratne mornarice u Sevastopolju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Sevastopolju je danas održana tradicionalno obeležavanje godišnjice Crnomorske flote – južna ruska mornarica ima 237 godina.

Ovogodišnji događaj je nešto smanjenog obima imajući u vidu da je u Rusiji epidemija korona virusa na vrhuncu, te je ceremonija svedena na dve celine – nagrađivanje vojnika i tradicionalne parade.

Podsećanja radi, Crnomorsku flotu osnovao je knez Potemkin 13. maj 1783. Istovremeno sa osnivanjem flote, građen je i Sevastopolj, kao glavna pomorska baza te flote i brodogradilište u Nikolajevu.

Kada je reč o sastavu flote, u poređenju sa dvehiljaditim godinama, njen sastav je značajno obnovljen.

Glavni brod flote je, kao i ranije, raketna krstarica „Moskva“ tipa 1164 koja nosi 16 lansiranih rampi snažnih protivbrodskih raketa P-1000 „vulkan“, kao i sistem protivvazdušne odbrane S-300F.

Uporedo, glavne morske sile Crnomorske flote su fregate tipa 11356R „Admiral Grigorovič“, „Admiral Esen“ i „Admiral Makarov“. Pored toga, tu su i mali raketni brodovi tipa 21631 „Bujan M“ i 22800 „Karakurt“ koji su takođe opremljeni raketnim kompleksom „Kalibar NK“.

Podmornice je potrebno posebno spomenuti, budući da je Crnomorska flota 2014-2015 godine počela da dobija nove podmornice tipa 06363 koje su konstruisane posebno za rusku flotu na „Admiralti brodogradilištu“ u Sankt Peterburgu.

Podmornice tipa 06363 su najsavremenije ruske nenuklearne podmornice koje su opremljene raketnim kompleksima „Kalibar“ (za upotrebu krstarećih raketa iz torpednih cevi) i najsavremenijim informacionim sistemima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala