Amerikanci odlučili da ne koriste ruske respiratore

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaAparat za veštačko disanje (respirator) u odeljenju za reanimaciju Centra za infektivne bolesti u Moskvi
Aparat za veštačko disanje (respirator) u odeljenju za reanimaciju Centra za infektivne bolesti u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američke vlasti donele su odluku da povuku sa skladiša i da ne koriste  ruske respiratore „Aventa-M“ dok se ne razjasne uzroci požara u bolnici u Sankt Peterburgu, saopštila je američka Agencija za vanredne situacije.

 

„Početkom aprila Rusija je poslala u SAD partiju medicinske opreme, uključujući i respiratore 'Aventa-M'. U Njujorku i Nju Džerziju je predviđan ogroman deficit respiratora, zbog čega su aparati isporučeni u magacine u te dve države“, navodi se u saopštenju.

Prema navodima američke agencije, s obzirom da se situacija sa virusom korona stabilizovala aparati više nisu bili potrebni, tako da nisu ni dospeli u bolnice, ali su skladišteni u slučaju da se pogorša situacija u Njujorku i Nju Džerziju.

„SAD vraćaju respiratore Agenciji za vanredne situacije zbog mera predostrožnosti. Rezultati istrage, koju ruske vlasti sprovode zbog požara u Sankt Peterburgu, pomoći će nam da donesemo odluku o upotrebi respiratora u budućnosti“, ističe se u saopštenju agencije.

Podsetimo, 12. marta izbio je požar u kovid bolnici u Sankt Peterburgu. Poginulo je pet osoba, dok je 150 evakuisano. Gubernator Sankt Peterburga Aleksandar Beglov izjavio je da je uzrok požara, prema preliminarnim podacima, kratak spoj, zbog čega se „jedan od respiratora zapalio“.

Zamenik gubernatora Sankt Peterburga Oleg Ergašev saopštio je da stručnjaci proveravaju respiratore marke „Aventa“ nakon požara. On je dodao da je rano donositi zaključke o uzrocima nesreće, ali da su gradske vlasti odlučile da ne koriste u bolnicama respiratore tog proizvođača dok se ne završi istraga.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala