„Rossotrudničestvo“: Pisanje čeških medija o ruskom otrovu – čista provokacija

Pratite nas
Rukovodilac ruske agencije „Rossotrudničestvo“ Eleonora Mitrofanova okarakterisala je kao čistu provokaciju pisanje čeških medija o tome da je navodno šef predstavništva agencije u Pragu doneo smrtnosni otrov u glavni grad Češke kako bi otrovao tamošnje zvaničnike.
 „Takva situacija traje odavno. To je čista provokacija, reakcija na situaciju u vezi sa ukalanjanjem spomenika maršalu Konjevu. Postoje snage koje žele da još više pojačaju tu negativnu reakciju, ali u Češkoj nisu svi takvi. Predstavnik naše agencije u Češkoj je mlad čovek, zna jezik, lepo se odnosi prema toj zemlji i voli je. Tako da je to, u prvom redu, čista provokacija čeških vlasti bez dokaza“, rekla je Mitrofanova.

Internet izdanje medija Seznam objavilo je juče razgovor svog novinara s Andrejem K., koji je predstavljen kao rukovodilac ruske agencije u Pragu sa diplomatskim statusom. Mediji ga označavaju kao osobu koja je navodno u aprilu donela otrov ricin.

Češka televizija je objavila da je diplomata koji je navodono umešan u ovu situaciju upravo rukovodilac predstavništva „Rossotrudničestva“ Andrej Končakov.

Tim povodom već se oglasio i šef diplomatije Sergej Lavrov, koji kaže da češki mediji bez ikakvog dokaza pišu da je Rusija navodno organizovala trovanje nekih lica u Pragu.

„Sada nas optužuju da pokušavamo nekog da otrujemo u Češkoj Republici. Nekom supstancom koju je u koferu neko doneo, o čemu je poznato i češkim organima. Međutim, taj kofer niko ne pokazuje“, rekao je Lavrov.

Prema navođenju čeških medija, gradonačelnik Praga i načelnik jednog od okruga grada dobili su zaštitu zbog izveštaja o pretnji trovanjem.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga


Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije. U sredu je pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski predao istražnim organima spisak lica, odgovornih za uklanjanje spomenika.

Na Dan pobede. 9. maja, nepoznati vanadali oskrnavili su postolje na kojem se donedavno nalazio spomenik maršalu Konjevu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala