„Pogoršano zdravlje Ratka Mladića, krvna slika nikad lošija, odbijaju da mu daju transfuziju“

© AP Photo / Peter DejongRatko Mladić
Ratko Mladić - Sputnik Srbija
Pratite nas
General Ratko Mladić osim sa sudom u Hagu, u sheveningenskom pritvoru vodi i žestoku bitku protiv anemije. Kako u razgovoru za „Novosti“ kaže njegov sin Darko Mladić, dobili su indicije da mu se krvna slika ovih dana drastično pogoršala, čak toliko da je možda i životno ugrožen.

„Nemamo još zvaničnu medicinsku dokumentaciju o tome, ali je informacija nesporna. Krvna slika mu je gora nego ikad dosad. Značajno je lošija i od krvne slike koju je imao posle operacije debelog creva krajem marta, a koja je bila baš loša. Nije nam jasno šta se dešava, jer je pritvorska medicinska služba sve vreme tvrdila da ima pozitivan trend posle operacije i da mu se stanje sa krvnom slikom poboljšava“, navodi Darko Mladić za Novosti.

Darko kaže da im i dalje ne dostavljaju redovno generalovu zdravstvenu dokumentaciju i da imaju samo stare nalaze koje su dobili početkom aprila:

„Na osnovu tih rezultata naši lekari smatraju da je Ratku neophodna transfuzija krvi, ali mu je doktori tamo nisu davali. Nemamo nikakve informacije ni da li su mu davali lekove protiv anemije, iako mu konstantno već mesecima krvna slika nije dobra. Gvožđe mu je strahovito nisko“.

Generalov sin  kaže da im je rečeno da je operacija uklanjanja benignog tumora sa debelog creva hirurški dobro urađena:

„Međutim, mi ne vidimo nikakvo poboljšanje po tom pitanju u odnosu na pre. On nije bolje. A operacija je isforsirana i urađena usred epidemije korone i sa velikim rizikom i zbog tog virusa, ali i zbog njegove loše krvne slike“.

S druge strane, general se zbog malaksalosti već duže vreme slabije kreće. Sa porodicom se svakodnevno čuje, ali nikada ne govori kako se oseća.

„Ne kaže ni dobro sam, ni nisam dobro. Na tu temu moraš da mu „čupaš“ reči, pa onda zna da se našali da je kao staro gvožđe. Kad pozove, voli da priča sa decom o porodičnim stvarima“.

Iako je zdravstveno stanje Ratka Mladića očigledno daleko od dobrog i stabilnog, sud je odredio da se sredinom juna održi javna rasprava po žalbama na prvostepenu presudu.

„Čudna nam je i ta ideja da se postupak nastavi, a da se zbog epidemije nije sve vratilo u normalu. U Holandiji su još na snazi razne restrikcije. On još nema nikakav kontakt sa svojim advokatima. Niko još ne može da uđe u zatvorski kompleks, poseti ga u pritvoru i radi sa njim na pripremi žalbe. Nemamo ni naznake kada će biti dozvoljene posete. Pravni tim priprema neke formalne stvari i deo koji mogu da spreme bez njega, ali za suštinu odbrane potrebno je da imaju sa njim redovne radne sastanke. Sad treba da se nastavi suđenje, a on tri meseca nije imao mogućnost da se sretne sa advokatima“.

Dva tima lekara

S obzirom na to da su u svojim izveštajima neki holandski lekari ranije konstatovali da Ratko Mladić ima problema sa spoznajnim kapacitetima, odbrana je pre tri meseca zatražila da se formiraju dva tima lekara koji će da utvrde da li je general uopšte sposoban da učestvuje u nastavku suđenju. O tom njihovom zahtevu sud još nije doneo odluku.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala