Olbrajtovu plaši nova politika SAD prema Kosovu: Pokretači agresije dele lekcije o demokratiji

© REUTERS / FLORION GOGAMadlen Olbrajt
Madlen Olbrajt - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt, u čijem mandatu je NATO izvršila agresiju na SRJ, okrivila je pred Kongresnim odborom za spoljne odnose, kojim je predsedavao albanski lobista Eliot Engel, Srbiju i sadašnju američku administraciju da potkopavaju demokratiju na Kosovu.

Sagovornici Sputnjika napominju da je kosovska demokratija ogledalo njihovih stvaralaca, odnosno, admnistracije Bila Klintona i same Olbrajtove. Po njima, ovde se najmanje radi o demokratiji, već se ona koristi kao paravan da bi se izvršio udar na Donalda Trampa, jer su predsednički izbori blizu, ali i da bi se opravdala uloga demokrata i značaj koji je imala OVK u periodu dok su američke demokrate bile na vlasti.

Spoljnopolitički analitičar Slobodan Zečević kaže da ne treba zaboraviti da je Medlin Olbrajt opozicija Trampu i njegovoj spoljnoj politici.

„Verovatno Olbrajtova i ti krugovi sada pokušavaju da na neki način ospore Trampovu spoljnu politiku misleći da je previše blagonaklona prema Srbiji i da je srpsko rukovodstvo ostvarilo određene pomake kad je reč o odnosu Amerike prema Srbiji, čime oni nisu zadovoljni“, kaže Zečević.

Olbrajtova kritikuje politiku SAD prema Kosovu

Srbija, prema Zečevićevim rečima, sada smeta, jer je i Beograd mnogo aktivniji u pokušaju da ostvari neke svoje interese.

„Što se tiče pravne države na Kosovu, ona je nestala u onom trenutku kad je OVK preuzeo Kosovo, što je iza sebe ostavilo dosta nerasvetljenih zločina. Ako o tome govorimo, ne znam kako bi Olbrajtova i Engel mogli da ospore te zločine“, pita se Zečević. 

On zaključuje da krugovi oko Olbrajtove jednostavno imaju negativan stav prema Srbiji i misle da bi Srbija trebalo da drži dalje ruke od Kosova.

„Delimično razumevanje Trampove administracije za poziciju Srbije dovodi u pitanje praktično sve što su demokrate tokom svoje vladavine uradile na Kosovu. I to je problem“, zaključuje naš sagovornik.

Diplomata u penziji Zoran Milivojević uveren je da je sve ovo pokušaj američkih demokrata da sa sebe skinu odgovornost za dešavanja tokom devedesetih, pa prebacuju opet krivicu na Srbiju.

„Sve je usmereno ka tome da se ne dovedu u pitanje NATO akcije od 1999. godine i sve što je tome prethodilo. Cilj je, dakle, pre svega da se spreči revizija te politike i tog političkog stava, koja bi mogla da ima posledice po američke demokrate“, uveren je Milivojević.

Sprečiti analizu delovanja OVK

Ujedno, napominje on, ovo je pokušaj da se zaustavi preispitivanje uloge OVK koju je demokratska administracija zdušno podržavala.

„OVK je bila infrastruktura NATO agresije i realizator onoga što je trebalo da se rešava na terenu. Prema tome, i pozicija OVK se sada otvara kao pitanje, a Olbrajtova i demokrate pokušavaju da njih tretiraju kao oslobodilački faktor, kako se ne bi dovela u pitanje njihova ne samo ideološka, već i funkcionalna pozicija u to vreme. Jer, ako se to pitanje otvori, onda se otvara pitanje uopšte cele akcije i smisla bombardovanja SRJ sa mogućim političkim posledicama“, rezimira sagovornik Sputnjika.

To bi moglo da se obije pre svega o glavu političkoj strukturi koja je tada bila na vlasti u Americi.

„Priča o ugroženoj demokratiji na Kosovu u stvari je svojevrstan pokušaj pranja ne samo tadašnje američke politike, nego i njenih aktera koji su je osmislili i vodili i u Prištini i u Americi“, zaključuje Milivojević. 

Takođe, on smatra da je ovo i pokušaj da se na neki način predupredi akcija Vašingtona i pokušaj da za vreme Trampove vladavine dođe do proboja i do nekog rešenja, koje se ne poklapa sa ciljevima američkih demokrata.

Bitka da se ne promeni stav Amerike prema Kosovu

„A politika demokrata je bezrezervna potvrda kosovske nezavisnosti, onako kako je američka administracija u tri mandata pokušala da je nametne. Ovo se može posmatrati i kao pokušaj da se verifikuje kosovska državnost kroz legitimizaciju političkog sistema u Prištini kao demokratskog, koji funkcioniše besprekorno. Smatraju da bi to bio još jedan od elemenata koji bi trebalo da predupredi bilo kakvu politiku osporavanja takozvane državnosti Kosova. U suštini, ovo je nastavak bitke da se onemogući promena američkog stava u odnosu na Kosovo koje je svojevremno nametnula Klintonova admnistracija, koju u ovom slučaju oličava Madlen Olbrajt“, uveren je naš sagovornik.

Olbrajtova je, inače, izjavila da, nažalost, postoje pitanja u vezi sa granicama između Srbije i Kosova, sa žaljenjem konstatujući „da SAD ne pomažu u rešavanju ovog pitanja“. Eliot Engel je rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić trenutno vodi politiku oko Kosova gvozdenom pesnicom i „čini sve što može kako bi potkopao demokratiju na Kosovu“, pokušavajući da podstakne druge zemlje da otkažu priznanje kosovske države.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala