Naučnici napravili kalkulator koji računa verovatnoću smrti od korone

Pratite nasTelegramOdyssey
Poljski naučnici napravili su kalkulator koji računa verovatnoću smrtnog ishoda u slučaju infekcije virusom korona.

Prema rečima predstavnice Pomorskog naučno-tehnološkog parka Magdalene Malare-Ščvitonjske, program „uzima u obzir uzrast i pol čoveka, kao i podatke o četiri osnovna tipa hroničnih bolesti“.

Među hroničnim bolestima koje kalkulator uzima u obzir su: kardiovaskularne bolesti, visok krvni pritisak, dijabetes i karcinomi.

Ona je rekla da su u kreiranju kalkulatora učestvovali i lekari i epidemiolozi.

„Rizik od obolevanja od kovida-19 često zavisi od životnog stila i bolesti koje su povezane s njim, uključujući gojaznost, dijebetes, hipertenziju i komplikacijama tih bolesti. Najnoviji podaci pokazuju da smrtnost kod ljudi bez ikakvih hroničnih bolesti iznosi manje od 1 odsto slučajeva sa smrtnim ishodom od kovida 19“, rekao je glavni kreator kalkulatora, doktor medicinskih nauka Petar Bandoš.

Pri testiranju kalkulatora uočeno je da je rizik od smrti izazvane virusom korona za muškarce uzrasta 30 godina i bez hroničnih bolesti – 0.03 odsto, a za žene – 0.02 odsto. Kod muškaraca od  80 godina sa dijabetesom i karcinomom rizik se povećava na 25.86 odsto, a kod žena istog uzrasta, obolelih od istih bolesti – na 14.03 odsto.

U svetu je virusom korona zaraženo skoro 4,2 miliona ljudi, a broj smrtnih slučajeva premašio je 280.000. Od kovida 19 oporavilo se gotovo 1,5 miliona ljudi.

Najviše zaraženih i preminulih je u SAD. Umrlih je 80.787, registrovano je 1.367.638 zaraženih, a od infekcije se oporavilo 256.336 ljudi.

Pročitati još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala