Bivši šef ukrajinske diplomatije: Nije važno na čijoj strani su se Ukrajinci borili

© Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin izjavio je za televizijski kanal „Espreso TV“ da Rusija nema prava da slavi Dan pobede, kao i da nije važno, na čijoj su strani ratovali Ukrajinci.

Klimkin je istakao da ne treba „pod bilo kojim uslovima predati Rusiji pobedu nad nacizmom, jer ona pokušava da je otme od Ukrajine“.

Prema njegovim rečima, Rusija uopšte nema moralno pravo da slavi taj praznik.

Kako kaže, istorijski pristup Evrope i Ukrajine u pogledu Drugog svetskog rata navodno počiva na principu 'nikada više', a Rusija, prema njegovim rečima, koristi Dan pobede „u cilju mobilizacije i raspirivanja novih ratova“.

Bivši ministar pozvao je sunarodnike da budu na oprezu, kako ne bi podlegli „ruskim pokušajima razjedinjavanja“ Ukrajinaca.

Govoreći o Ukrajincima poginulim u ratu, Klimkin tvrdi da „nije važno na čijoj su se strani borili“.

U Ukrajini se 8. maja obeležava Dan sećanja i pomirenja. Taj praznik postoji od marta 2015. godine. Zemlja se na taj način pridružila tradiciji obeležavanja pobede nad nacističkom Nemačkom po zapadnoevropskom modelu.

Pored toga, Ukrajina nastavlja da obeležava Dan pobede 9. maja, koji ostaje državni praznik, iako se glavni događaji kojima se obeležava kraj rata na državnom nivou održavaju 8. maja.

Pročitati još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala