„Vrt sećanja“ u čast heroja Drugog svetskog rata: U Rusiji će nići 27 miliona stabala /video/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodna akcija "Vrt sećanja" u Novorosijsku
Međunarodna akcija Vrt sećanja u Novorosijsku - Sputnik Srbija
Pratite nas
U okviru međunarodne akcije „Vrt sećanja“ biće posađeno 27 miliona stabala drveća. Svaka jabuka, višnja i breza služiće kao znak sećanja na heroja poginulog u Drugom svetskom ratu. Širom Rusije već su nikle nove šume i aleje.
„Biće posađeno 27 miliona stabala u znak sećanja na svakog od 27 miliona heroja, koji su poginuli tokom Drugog svetskog  rata. Ta stabla će ukrasiti našu planetu. Kada drveće poraste, moći će da se vidi i iz svemira“, rekao je kosmonaut Anatolij Ivanišin.

Svi koji posade drvo mogu to zabeležiti na interaktivnoj mapi.

Dvadeset sedam miliona stabala biće posađeno do 22. juna, prenosi televizija „Zvezda“.

„Svake godine odajemo počast našim precima ― dedama, pradedama, koji su prošli taj strašni rat. Oni su naš lični bol i lični ponos. Ne želim da se to ikad ponovi, i zato se uvek moramo sećati onoga što se dogodilo“, rekao je zamenik predsednika Saveza baštovana Rusije Jurij Šaliganov.

Šaliganovi čuvaju sećanje na svakog poginulog heroja iz svoje porodice i pokušavaju da saznaju o njima što više. Pre pet godina pronašli su masovnu grobnicu u Belorusijii gde je sahranjeno 500 vojnika, uključujući i pradedu Alise Šaliganove, koji je prošao ceo rat.

„Nažalost, nisu sačuvane fotografije. Hteli bismo da naša deca znaju i pamte svoje dede i pradede“, ističe Alisa Šaliganova.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala