Vlada Srbije usvojila nove mere: Visoke kazne — 500.000 ako ne dezinfikujete svoj radni prostor

Pratite nas
Vlada Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti kojima je odlučeno da zakonski minimum kazne u ovoj oblasti za pravna i fizička lica bude 50.000 umesto dosadašnjih 30.000 dinara.

Procenjeno je da visina minimalne kazne mora da se uveća kako bi ljudi i nakon ukidanja vanrednog stanja poštovali propisane mere. Razlog tome jeste i to što su u praksi prekršajni sudovi prilikom kršenja postojećih odredaba Zakona, bili skloni tome da izriču minimalne novčane kazne, koje nisu stimulisale ni fizička, ni pravna lica.

Ubuduće će fizička lica koja, pored zakona, ne poštuju ni uredbe i odluke nadležnih organa, morati iz svog džepa da izdvoje od 50.000 do 150.000 dinara, a pravni subjekti od 50.000 do čak 500.000 dinara!

Primera radi, pravno lica će biti kažnjeno i do 500.000 ako ne bude dezinfikovalo svoj prostor, ali i ako bude dalo nalog za putovanja zaposlenom u zemlju u kojoj ima oboljenja koja predstavljaju pretnju po javno zdravlje. Što se tiče fizičkih lica, ona mogu da budu sankcionisana ako se, na primer, ne pridržavaju naloga za izolaciju i karantin. Ako prekrše ove ali i druge mere koje su definisane važećim zakonom, mogu da plate od 50.000 do 150.000 dinara, navodi Kurir.

Novčanom kaznom u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice u sledećim slučajevima:

  • Ako postupku epidemiološkog ispitivanja ne govori istinu i ne daje tačne i potpune podatke od značaja za otkrivanje izvora i načina prenošenja zarazne bolesti, odnosno za otkrivanje, sprečavanje i suzbijanje epidemije te zarazne bolesti, kao i ako se po potrebi ne podvrgne određenim medicinskim ispitivanjima.
  • Ako se ne pridržava naloga doktora u slučaju kada mu je određena obaveza prevoza sanitetskim vozilom ili mera izolacije i lečenja, odnosno izolacije, u skladu sa ovim zakonom.
  • Ako se pre putovanja u zemlje u kojima ima zaraženih, kao po povratku iz tih zemalja, ne pridržava obaveza propisanih ovim zakonom kao i mera koje priroda bolesti nalaže.
  • Ukoliko se se u skladu sa izdatim rešenjem sanitarnog inspektora, ne javlja zavodu odnosno institutu za javno zdravlje prema mestu boravka radi praćenja svog zdravstvenog stanja, odnosno, ako se ne pridržava naloga izabranog doktora.
  • Ako se ne pridržava mere karantina.
  • Ukoliko odbije obaveznu imunizaciju lica određenog uzrasta.
  • Ako obavlja proizvodnju i promet hrane a nije obavio obavezni zdravstveni pregled i ne poseduje propisno overenu sanitarnu knjižicu.
  • Ako ne sprovodi mere propisane ovim zakonom i ne postupi po rešenju sanitarnog inspektora radi zaštite stanovništva od zaraznih bolesti, u rokovima, pod uslovima i na način određen tim rešenjem.
  • Ukoliko obolelo ne daje istinite podatke i ne pridržava se određenih mera i uputstava zdravstvene ustanove, odnosno naloga doktora, naročito u pogledu sprečavanja prenošenja bolesti.

Pročitajte još: 

Nove mere vlade za vraćanje u škole, lična dokumenta, rad kladionica...

Povećana kazna za kršenje mera zaštite, sada minimalna 50.000 dinara

Koje zabrane važe i posle ukidanja vanrednog stanja

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala