Rusija sprovela 2.420 humanitarnih akcija u Siriji od početka regulisanja situacije

© Sputnik / Dmitriй Vinogradov / Uđi u bazu fotografijaOficiri Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji dele rusku humanitarnu pomoć u izbegličkom kampu Ras el Basit u sirijskoj provinciji Latakija
Oficiri Centra za pomirenje zaraćenih strana u Siriji dele rusku humanitarnu pomoć u izbegličkom kampu Ras el Basit u sirijskoj provinciji Latakija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski Centar za pomirenje zaraćenih strana ukupno je sproveo 2.420 humanitarnih akcija od početka procesa rešavanja situacije u Siriji, izjavio je rukovodilac Centra, kontra-admiral Oleg Žuravljov.

Prema rečima Žuravljova, u Siriji se nastavlja rad usmeren na mirno rešavanje sukoba i pružanje sveobuhvatne pomoći sirijskim državljanima u obnovi mirnog života.

On je precizirao da je ukupna težina dostavljene humanitarne pomoći iznosila 4.021,4 tone i istakao da su medicinski specijalisti Ministarstva odbrane Rusije pružili pomoć za 132.874 stanovnika Sirije.

Civilima je uz pomoć organa lokalne samouprave isporučeno 400 paketa namirnica teških 2,4 tone u naseljima Mazlum i Salhijah u provinciji Dejr el Zor.

© Sputnik / Mikhail Voskresenskiy / Uđi u bazu fotografijaPodela ruske humanitarne pomoći u Siriji
Rusija sprovela 2.420 humanitarnih akcija u Siriji od početka regulisanja situacije - Sputnik Srbija
Podela ruske humanitarne pomoći u Siriji

Nastavlja se realizacija odbredbi rusko-turskog Memoranduma o uzajamnom razumevanju, koji je usvojen 22. oktobra 2019. godine.

Jedinice ruske vojne policije nastavljaju da patroliraju u provincijama Alep, Raka, Haseke i Dejr el Zor.

Prva zajednička rusko-turska patrola deonice auto-puta M-4 u zoni deeskalacije Idlib izvršena je 15. marta 2020.

Rusko-turski sporazum oko Idliba

U Moskvi su se 5. marta sastali ruski predsednik Vladimir Putin i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji su razgovarali o regulisanju situacije u sirijskoj provinciji Idlib. Sastanak je završen donošenjem zajedničkog dokumenta, koji sadrži tri tačke: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbednosnog koridora u dužini od šest kilometara ka severu i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dve zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Podsetimo, situacija u Idlibu zaoštrila se 27. februara kada su ekstremisti terorističke grupe Hajat Tahrir el Šam napali sirijske položaje u blizini naselja Behun. Kao odgovor na to u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala