Prljavi veš Baraka Obame: SAD isporučile narko—kartelima 2.000 automata

© REUTERS / TOMAS BRAVOHapšenje narko-bosa Hoakina El Čapa Gusmana
Hapšenje narko-bosa Hoakina El Čapa Gusmana - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oko 2.000 komada automatskog naoružanja prodato je Meksikancima, kako bi administracija Baraka Obame pratila njihov put do narko—kartela. Ovo oružje upotrebljavano je u masakrima u Sinaloi i Čivavi. Meksičke vlasti sada traže odgovore od SAD.

Meksičke vlasti spojile su svoje izveštaje i dokumente koje su obelodanile vlasti u Vašingtonu i došle do zaključka da je ambiciozno zamišljena i jednako slavno propala akcija administracije Baraka Obame predstavljala izvor naoružanja za narko-kartele u Sinaloi i Čivavi, piše meksička Žornada, prenosi RTS.

Operacija „Paklene ulice“, koja je trajala od 2009. do 2011. godine i suštinski je predstavljala nevešt pokušaj Vašingtona da, bez znanja meksičkih vlasti, pusti u promet izvesnu količinu modernog automatskog naoružanja, kako bi pratila put oružja do šefova narko-kartela.

Prema nalazima koje su objavili meksički mediji, oružje koje je na ovaj način „pušteno“ u Meksiko korišteno je u nekoliko masakra, uključujući ubistvo 22 civila u TlaTlaji 2014. godine, zatim u obračunu kod ranča El Sol gde su ubijene 42 osobe, dok je snajperska puška kalibra 12,7 milimetara pronađena u arsenalu Hoakima Guzmana, poznatom i pod nadimku El Čapo.

Meksičke vlasti, sadašnje i bivše, tvrde da nisu znali za ovu operaciju, optužujući administraciju Baraka Obame da je cela akcija izvedena iza njihovih leđa. Vašingtonu će biti upućena diplomatska nota, kojom će biti zatražena objašnjenja.

„To oružje je upotrebljeno kako bi se izvršila ubistva u Meksiku. Jednom od ovih pušaka ubijen je američki zvaničnik. Pitanje je osetljivo jer je otkriveno nelegalno mešanje strane države“, rekao je meksički predsednik Andres Manuel Lopez Obrador.

„Želimo da znamo sve o toj operaciji, želimo da znamo ko je bio umešan, želimo da znamo da li je postojala saradnja na bilo kojem nivou. Ako nije postajala saradnja, želimo da nam se kaže da je operacija bila nepotrebna i nezakonita“, rekao je meksički predsednik.

Meksički mediji javljaju da će nota Vašingtonu biti upućena već tokom dana, te da će dobri odnosi sa administracijom Donalda Trampa rezultirati valjanim odgovorima.

© AP Photo / Yorgos Karahalis/PoolBarak Obama
Prljavi veš Baraka Obame: SAD isporučile narko—kartelima 2.000 automata - Sputnik Srbija
Barak Obama

Zvaničnici Meksika iz vremena kada je ta akcija sprovedena tvrde da nisu znali za američke akcije, uključujući i bivšeg predsednika Kalderona Hinohosa, koji tvrdi da je u to vreme, u više navrata, tražio od SAD da zaustave pošiljke naoružanja koje su stizale na meksičku teritoriju.

Nije tačno da je postojao sporazum sa SAD, tražili smo da se talas trgovine oružjem zaustavi, rekao je bivši predsednik Meksika.

Sa američke strane, operaciju je vodio Biro za alkohol, duvan, oružje i eksplozive, ATF, koji je „puštao“ da oružje iz legalnih prodavnica u Arizoni, završi sa meksičke strane granice, nadajući se da će na taj način locirati i uhapsiti šefove narko-kartela.

Nekoliko meseci posle početka ove operacije, američki mediji su javili da agenti ATF-a nemaju predstavu gde se nalazi tri četvrtine od oko 2.000 komada oružja isporučenih Meksikancima.

Istraga o ovom slučaju počela je u SAD još pre osam godina, ali je tadašnji predsednik Barak Obama sprečio da istražiteljima bude predočen deo dokumentacije, iako se kasnije ispostavilo da nije imao prava na takav potez. Dokumenti još uvek nisu dostavljeni istražiteljima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala