Pompeo uporedio iranske vlasti s nacistima

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaDržavni sekretar SAD Majk Pompeo
Državni sekretar SAD Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar SAD Majk Pompeo uporedio je iranske vlasti sa nacističkom Nemačkom, istakavši da će SAD nastaviti da produžavaju embargo na oružje Iranu.
„Pre 75 godina SAD i naši saveznici zajedno su se udružili kako bi oslobodili svet od nacista i njihove ideologije obojene mržnjom. Danas se suočavamo sa ozbiljnom pretnjom regionalnom miru, koja dolazi od strane drugog zločinačkog režima, i mi ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu da nam se pridruži kako bi zaustavili najvećeg sponzora antisemitizma na svetu“, navodi se u saopštenju, koje je Stejt department objavio na godišnjicu povlačenja SAD iz Zajedničkog akcionog plana o iranskom nuklearnom programu.

Prema rečima Pompea, dve godine nakon raskidanja sporazuma Amerikanci su sigurniji, a Bliski istok je mirniji nego što bi bilo da su SAD ostale potpisnice sporazuma.

Pompeo je potvrdio da Vašington koristi sva diplomatska sredstva kako bi osigurao produženje embarga na oružje Iranu, koji ističe u oktobru.

„Nikada nećemo dozvoliti da Iran poseduje nuklearno oružje“, istakao je on.

Podsetimo, šestorka međunarodnih posrednika (Velika Britanija, Nemačka, Kina, Rusija, SAD i Francuska) i Iran potpisali su 2015. godine Zajednički sveobuhvatni plan dejstava u vezi sa iranskim nuklearnim programom. Sporazumom je predviđeno ukidanje sankcija Teheranu, u zamenu za ograničavanje iranskog nuklearnog programa. SAD su u maju 2018. godine objavile da istupaju iz Sporazuma i obnovile sankcije Iranu.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala