Ne stišava se bura oko Teslinog porekla: Svetski mediji o protestu Srbije EU

© Tanjug / Tanja ValičBista Nikole Tesle
Bista Nikole Tesle - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svetski mediji, među kojima „Njujork tajms“, „Blumberg“ i „Vašington tajms“, preneli su vest da je Srbija protestovala kod Evropske unije nakon što je u jednoj od njenih publikacija veliki američki naučnik srpskog porekla Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat i čovek koji je bio „jedan od prvih ljudi koji je otkrio rendgenski snimak“.

Više desetina američkih portala i TV stanica, kao i „Toronto star“, malezijski „Star“ i „Tajvan njuz“, navode da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić uputio protest Briselu, nakon što je na stranici EU za obrazovanje dece Tesla predstavljen kao „poznati Hrvat“, za koga „Njujork tajms“ podseća da je bio i rival Tomasa Edisona, prenosi Tanjug.

Tesla, Srbin rođen 1856. godine u tadašnjem Austrijskom carstvu, u Smiljanu, na teritoriji današnje Hrvatske, u porodici pravoslavnog sveštenika, veći deo deo života proveo je u inostranstvu, radeći najpre u Budimpešti i Parizu pre nego što je 1884. emigrirao u SAD, gde je dobio američko državljanstvo.

Nikola Tesla, Soči - Sputnik Srbija
Reakcija iz Atine: Ako je Tesla Hrvat, da li El Greko nije Grk?

Umro je u Njujorku 1943. godine, gde je ispraćen po pravoslavnom obredu. Teslin pepeo čuva se u „zlatnoj kugli“ u Muzeju Nikole Tesle u glavnom gradu Srbije.

Istorijske knjige često navode njegovu izjavu da je ponosan na svoje srpsko poreklo i svoju hrvatsku domovinu. Njegovi spomenici nalaze se u Beogradu i Zagrebu.

Tesla je najpoznatiji po razvijanju naizmenične struje, koja je pomogla sigurnoj distribuciji električne energije na velikim daljinama, a eksperimentisao je s rendgenskom i radio-tehnologijom.

Svi ti mediji, uključujući i „Dojče vele“, „Radio slobodna Evropa“ i „Anadolija“ prenoseći vest AP-a, navode i da je ministar kulture Srbije Vladan Vukosavljević zatražio izvinjenje od EU zbog „lažnog“ predstavljanja Teslinog porekla.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala