Glavni nemački epidemiolog poručio: Prestanite da širite laži o koroni

CC0 / Piksabej / Virus korona – ilustracija
Virus korona – ilustracija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni nemački epidemiolog uputio je otvoreno pismo u kom traži od tehnoloških giganata da zaustave širenje laži o virusu korona. Njegovo pismo podržalo je više od sto lekara, negovateljica i zdravstvenih stručnjaka.

„Za spasavanje života i vraćanje poverenja u lečenje zasnovano na naučnim saznanjima, neophodno je da tehnološki giganti prestanu da raspiruju laži, izvitoperene informacije i fantazije, koje nas sve dovode u opasnost“, pišu autori, misleći na Fejsbuk, Tviter, Gugl i druge, prenosi Kurir.

Kako prenosi merkur.de, pozivajući se na pismo objavljeno u „Njujork tajmsu“, tehnološke kompanije imaju „veoma veliki uticaj“, te su odgovorni za „suzbijanje smrtonosnog širenja lažnih informacija, kako bi sprečili da društvene mreže učine naše društvo još bolesnijim“.

„Tehnološki giganti moraju da stanu na put daljem širenju laži, izvitoperenih informacija i fantazija“, navode zdravstveni radnici.
Fejk njuz - Sputnik Srbija
Izgubljeni u mreži – „ekskluzivne“ lažne vesti

Kako se navodi, povod za objavljivanje pisma je aktuelna pandemija virusa korona, u kojoj se lažne informacije poput one da je kokain lek protiv virusa ili da je kovid-19 razvijen kao biološko oružje, brže šire od samog virusa.

Reč je, međutim, samo o „delu globalnog problema“, budući da se na društvenim mrežama u načelu hvale pogrešni lekovi i objavljuju postovi sa ciljem da se „ljudi odvrate od vakcinacije i delotvorne terapije“.

Mada tehnološke kompanije nastoje da reaguju tako što brišu postove, njihovi napori „ni približno nisu dovoljni“, navodi se u pismu. One ne samo da platformama olakšavaju širenje, već na tome i zarađuju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala