Ekskluzivno: Kako nastaju spektakularni snimci iz pilotskih kabina /video/

© Foto : The Ministry of Defence of the Russian FederationDva ruska lovca Su-35S
Dva ruska lovca Su-35S - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kada se na internetu pojavi spektakularni video sa privlačnim naslovom, snimljen iz kabine ruskog vojnog aviona, najverovatnije ga je objavio bloger „Fajterbomber“. Dopisnik Sputnjika je porazgovarao sa autorom i otkrio detalje o tome kako snimci nastaju, kako komanda gleda na takve događaje, ali i koji je najbolji avion u ruskom vazduhoplovstvu.

Ko stoji iza naloga „Fajterbomber“, zašto ste anonimni?

– Ja sam nekomunikativni penzioner lošeg karaktera. Jednostavno mi je prijatnije da ostanem anoniman u ovom momentu. Naravno, nako nekog vremena saznaće se ko sam, pa ću i odgovoriti na pitanja kako sam i da li sam uopšte povezan sa avijacijom.

Kod Vas se na kanalu ponekad pojavi neki moćan video, a zatim se, zahvaljujući komentarima pratilaca, saznaju detalji. Da li postoji rizik da publika za stari video pomisli da je aktuealan?

– Najčešće čak ni oni koji mi šalju materijale nemaju potpune informacije o događaju sa fotografije ili videa. Materijal obično prati autorsko objašnjenje. Nakon toga se meni privatno jave akteri tih događaja ili ostave komentare ispod, i tako se priča širi. Ja nikada ne pišem gde su te fotografije ili videi nastali ili ko ih je snimio. U većini slučajeva radi se o starijim materijalima, koji su meni zanimljivi, bez obzira na vreme kada su nastali. Ja nisam novinar, nego bloger. Ja samo govorim o radu vojnih pilota kako mislim da treba.

Kako se snimaju videi iz kabine aviona? Da li to odvlači pažnju tokom pilotiranja?

– Živimo u 21. veku, neka se simanjem bavi član posade koji ne pilotira. Na primer, inženjer ili navigator, pa čak i novinar, koga su poveli sa sobom. U jednosedima snima se pomoću kamera koje su pričvršćene na šlemu ili negde na avionu. To je sve potpuno bezopasno.

Ko vam najčešće šalje videe?

– Najverovatnije, penzionisana vojna lica. Ne predstavljaju se.

Ako Vam takav video pošalju aktivni piloti, kako na to gleda njihova komanda? Da li time krše neka pravila?

Mahnuti rukom posadi drugog aviona nije kršenje pravila. Komanda gleda na to sa oduševljenjem, skoro svi prate moj kanal. Ali to ih ne ometa da pokrenu disciplinski postupak protiv pilota koji objave video na društvenim mrežama. To je jedan od razloga zašto imam veoma malo svežih materijala, koje uglavnom snime profesionalni novinari ili pres-službe. Mislim da je pogrešno zabraniti pilotima da snimaju. Treba pokazati umeća pilotiranja, predivan pogled i rad.

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski višenamenski avion pete generacije Su-57
Ekskluzivno: Kako nastaju spektakularni snimci iz pilotskih kabina /video/  - Sputnik Srbija
Ruski višenamenski avion pete generacije Su-57

Da li je „Fajterbomber“ patriotski projekat? Da li vam Ministarstvo odbrane šalje neke informacije?

– „Fajterbomber“ priča o najboljim pilotima na svetu, najbolje zemlje na svetu i najboljem radu. Naravno da sam patriota. Ne dobijam informacije od Ministarstva odbrane. Prosto pišem o vojnoj avijaciji razumljivim jezikom, tako da bude zanimljivo i ljudima koji s tim nemaju nikakve veze.

Ko je bolji – F-35 ili Su-57?

– Ne treba upoređivati ono što postoji i ono čega nema. Kada Su-57 stupi u sastav naoružanja tada ćemo videti. Uostalom, Su-57 treba porediti sa F-22.

Koji je najbolji avion u sastavu vazduhoplovnih snaga Rusije?

– Najbolji avion u ruskim vazduhoplovnim snagama je helikopter Mi-8, jer je reč o efikasnoj i pouzdanoj mašineriji, bez koje je nezamisliv i rat i vojna svakodnevnica. Prema mom mišljenju, vrhunac ruske avijacije čine Su-35, Su-34, Su-25 i Tu-160.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala