Zaharova: S objavama poput one da su pobednici nad nacizmom SAD i Britanija ne smemo se miriti

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komenatrisala je objavu Bele kuće na društvenim mrežama u kojoj su za pobednike nad nacizmom proglašene samo Amerika i Velika Britanija, dok se uloga Sovjetskog Saveza ne pominje, istakavši da se sa takvim stvarima ne sme miriti.

Na Instagram nalogu Bele kuće objavljen je video povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu u kojem su pobednicima nad nacizmom nazvane samo Amerika i Velika Britanija, dok se uloga Sovjetskog Saveza ne pominje

„Američki duh će uvek pobediti. Na kraju, to je ono što se desi“, navodi se u videu uz kadrove predsednika Donalda Trampa koji sa suprugom Melanijom polaže venac na spomenik žrtvama Drugog svetskog rata.

„Danas umesto čestitki mnogi su dobili skrinšot tvita Bele kuće sledećeg sadržaja: ‘8. Maja 1945. godine SAD i Velika Britanija su pobedile nacizam. Američki duh će uvek pobeđivati. Time se uvek završava. Upravo tako, od reči do reči, napisano je na nalogu Bele kuće’“, navela je Zaharova na Fejsbuku.

Stvara se utisak, rekla je Zaharova,  da takav pristup ima za cilj da neutrališe efekat zajedničke izjave dvojice predsednika povodom 75. godišnjice susreta američkih i sovjetskih vojnika na Elbi.

Zaharova je istakla da se u zajedničkoj izjavi veliča „duh Elbe“ a u tvitu Bele kuće samo američki.

U rusko-američkoj izjavi govori se o primeru povezivanja država, uprkos nesuglasicama, a u tvitu Bele kuće su iz grupe pobednika isključeni svi osim dve zemlje, dodala je ona.

„Nazovite to kako hoćete: falsifikovanje, podmsmevanje zdravom razumu, revizija istorije, ali kad takav komentar sebi dozvole vlasti jedne zemlje koja sebe naziva ‘liderom slovodnog sveta’ i ‘zaštitnikom demokratije’ i nepopustljivim borcem protiv lažnih vesti, onda sa tim ne smete da se pomirite“, istakla je Zaharova.

Svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala