Vazdušne parade u Moskvi, Kalinjingradu, Rostovu na Donu i u Siriji /video/

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaParada povodom Dana pobede u Moskvi
Parada povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iako je tradicionalna parada pobede odgođena usled pandemije virusa korona, u ruskoj prestonici, kao i u desetinama drugih gradova širom Rusije održane su vazdušne parade, posvećene obeležavanju 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Paradu su u Moskvi otvorili helikopteri Mi-8AMTŠ, Mi-26, Mi-35M, Ka-52 i Mi-28.

Nebom su prodefilovali i avioni A-50U za daleko radarsko izviđanje i upravljanje, kao i transportni avioni Il-76MD, strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160, modernizovani lovci MiG-29SMT i frontovski bombarderi Su-24.

Vrhunac programa predstavljao je let četiri najnovija lovca Su-57. Ova letelica je prvi put prikazana na paradi 2018. godine, kada su nad gradom proletela dva aviona te vrste.

U paradi su učestvovali i lovci MiG-31 naoružani hipersoničnom raketom „Kinžal“ i najnoviji višenamenki lovci Su-3S.

Nakon toga su iznad predstonice svoje umeće pokazale i ruske akrobatske grupe „Striži“ i „Ruski vitezovi“ sa avionima Su-30SM i MiG-29.

Svečanu vazdušnu paradu zatvorio je stroj od šest jurišnih aviona Su-25BM, koji su obojili nebo iznad Moskve bojama ruske zastave.

Kalinjingrad

Nebom iznad Kalinjingrada proletelo je 20 aviona i helikoptera. Iznad trga Pobede prvi su se vinuli helikopteri pomorske avijacije Baltičke flote. Paradnu formaciju činili su jurišni helikopteri Mi-24 i transportni Mi-8 i palubski Ka-27.

Avijacija je poletala istovremeno sa tri aerodroma u Kalinjingradskoj oblasti i izvršavali su ranije prlanirane manevre tačno u sekund.

Rostov na Donu 

Uprkos obilnoj kiši, 30 vojnih aviona i 15 helikoptera vinulo se u nebo iznad Rostova na Donu da obeleži svečani praznik i oda počast poginulim herojima.

Zbog nepovoljnih vremenskih uslova, aviijacija je proletela na minimalnoj visini najmanjom brzinom.

Svi su leteli izvodeći figuru zvono – po četiri aviona raspoređeni na minimalnoj udaljenosti jedan od drugog.

Sirija

I piloti ruskog Ratnog vazduhoplovstva u Siriji obeležili su praznik paradom iznad vazduhoplovne baze Hmejmim.

U vazdušnoj paradi su učestvovali helikopteri Mi-8AMTŠ i Mi-35M, transportni avioni An-30, An-72, višenamenski lovci-bombarderi Su-34 i Su-24.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Dan pobede u Moskvi: Let avijacije iznad Crvenog trga /video/

► Foto-galerija: Od Sevastopolja do Vladivostoka: U čast Velike pobede, rusko nebo prošarala avijacija

► Hor Aleksandrov i Bajaga zajedno otpevali „Dan pobede“ /video/

Infografika: Sovjetsko oružje Pobede — Jurišni bombarder „Iljušin“ Il-2

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala