Tramp i saudijski kralj potvrdili odbrambeno partnerstvo

© REUTERS / Jonathan ErnstAmerički predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud u Rijadu, 21. maja 2017.
Američki predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud u Rijadu, 21. maja 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp i saudijski kralj Salman su „potvrdili snažno američko-saudijsko odbrambeno partnerstvo“, objavila je Bela kuća, u vreme napetosti oko saudijske proizvodnje nafte.

Telefonski razgovor dvojice čelnika dogodio se dan nakon nekoliko izveštaja da Sjedinjene Države planiraju da povuku dve protivraketne jedinice „Patriot“ iz Saudijske Arabije, postavljena za obranu protiv Irana, prenosi Indeks.

Tramp je u aprilu od Saudijske Arabije zahtevao da smanji proizvodnju nafte na početku pandemije virusa korona, čime se stvorio veliki pritisak na američki energetski sektor.

„Čelnici dve države su se složi oko važnosti stabilnosti na globalnim tržištima nafte i  potvrdili su snažno američko-saudijsko obrambeno partnerstvo“, rekao je portparol Bele kuće Džud Dir.

On je dodao kako su Tramp i Salman razgovarali i o drugim ključnim regionalnim i bilateralnim pitanjima. Međutim, Dir nije odgovorio da li će sistemi „Patriot“ biti povučeni.

Tramp je početkom aprila poručio saudijskom princu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu kako neće moći zaustaviti američke zastupnike da izglasaju zakon o povlačenju vojnika iz Saudijske Arabije ako OPEK ne smanji proizvodnju nafte, pisao je prošlog meseca Rojters. Deset dana kasnije OPEK je dogovorio smanjenje proizvodnje za 10 odsto.

Saudijska Arabija je u svom saoppštenju navela kako je Amerika predana zaštiti svojih interesa i sigurnosti saveznika u regionu, kao i da su SAD odlučne suočiti se s onima koji žele da bezbednost regiona.

Tramp je ponovio i američku podršku inicijativi da se za krizu u Jemenu pronađe političko rešenje, saopštio je Rijad.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala