Strateški dokument Evropske komisije: Predlog EU za spas turističke sezone

CC0 / Pixabay / Plaža
Plaža - Sputnik Srbija
Pratite nas
Članice EU trebale bi da obezbede državne garancije za vaučere izdate turistima zbog otkazivanja putovanja tokom pandemije korona virusa i da počnu da ublažavaju unutrašnje restrikcije kako bi sačuvali letnju turističku sezonu.

To se navodi u strateškom dokumentu Evropske komisije u koji je uvid imala agencija Rojters, a koji bi trebao da bude objavljen u sredu.

Turizam, koji u normalnim okolonostima obično ima udeo od skoro deset odsto u privredi EU, jedan je od sektora koji su najteže pogođeni ovom pandemijom i obustavljena su skoro sva putovanja.

Nemačka i još neke članice EU zatražile su privremenu suspenziju evropskih propisa prema kojima avioprevoznici i ugostiteljska industrija, umesto vaučera, koji se mogu iskoristiti kasnije, putnicima moraju da obezbede pune novčane naknade za sve otkazane letove i turističke aranžmane.

Rojters prenosi da kao odgovor na to, Evropska komisija je rekla državama članicama da garantuju za vaučere kako bi ih učinile atraktivnijim za turiste.

"Vaučeri treba da budu zaštićeni od nesolventnosti izdavaoca, ukoliko ne budu iskorišteni, trebalo bi da njihova zamena za novac bude moguća do kraja roka njihovog važenja", navodi se u dokumentu EK-a u kojue je Rojters imao uvid.

Evropska komisija je pozvala i članice EU da postepeno ukidaju ograničenja kada je reč o prelasku unutrašnjih granica Unije i da u određenoj meri omoguće odvijanje putničkog saobraćaja kako bi pomogle turističkom sektoru.

Turizam obično donosi oko 150 milijardi evra svake sezone od juna do avgusta, podaci su Evropske komisije.

"Naš turizam je u ogromnom problemu", upozorila je Evropska komisija i dodala da bi 6,4 miliona ljudi moglo da ostane bez posla u tom sektoru.

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala