Polaganje venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda - Sputnik Srbija

Srbija obeležila Dan pobede /video/

Pratite nas
Prigodnim svečanostima i ceremonijama danas se u Srbiji obeležava 75. godišnjica Velike pobede u Drugom svetskom ratu.

U okviru Spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda održana je ceremonija svečanog polaganja venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda u kojoj su učestvovali predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici Ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

Nešto ranije, na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda održana je ceremonija dodele vojnih spomen-medalja, zahvalnica i plaketa Ministarstva odbrane Srbije pripadnicima združene jedinice Oružanih snaga Rusije za pomoć u suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa na teritoriji Srbije.

Svečanosti su prisustvovali rukovodilac združene jedinice general-major Mihail Černišov, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

Jutros je na Trgu republike u Beogradu svečano otvorena izložba povodobom Dana pobede, a svečanosti su prisustvovali ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandara Bocan-Harčenko, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
15:11 09.05.2020

Predsednik Srpske narodne partije i ministar u Vladi Srbije Nenad Popović izjavio je danas da srpski narod 9. maj, Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu 1945, pamti po velikim žrtvama, herojstvu i nepokolebljivom slobodarskom duhu.

14:20 09.05.2020

Kod Spomenika sovjetskim veteranima na Avali održana je svečana ceremonija polaganja venaca u kojoj su učestvovali predstavnici Vlade Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, kao i predstavnici Ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

12:06 09.05.2020
Zajednička fotografija pripadnika Oružanih snaga Ruske Federacije na platou ispred Spomenika oslobodiocima Beograda - Sputnik Srbija
11:34 09.05.2020

U okviru Spomen-kompleksa Groblja oslobodilaca Beograda u toku je ceremonija svečanog polaganja venaca na Spomenik oslobodiocima Beograda.

U ceremoniji učestvuju predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Beograda, SUBNOR-a Srbije, kao i predstavnici Ambasada Rusije, Ukrajine, Belorusije, Azerbejdžana i Kazahstana.

 

11:10 09.05.2020

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandra Bocan-Harčenko čestitao je 75 godina od Velike pobede, nazivajući to veličanstvenim datumom. Bocan-Harčenko je naveo da je ovo i „dan sećanja, ponosa i tuge“, kao i praznik brižljivog odnosa prema zajedničkim vrednostima naše dve zemlje za koje su se naši dedovi i očevi „rame uz rame“ izborili u toku rata.

„Tema pobede i pokušaj revizije istorije je jedna od ključnih u dijalogu predsednika Rusije i predsednika Srbije. Veliki je simbol da se dodeljivanje nagrada održava na ovaj dan, 75 godina od Velike pobede. To je simbol koji još jednom naglašava našu duboku tradicionalnu saradnju i njegov kontinuitet i prijateljsku i bratsku pomoć, posebno kada se radi o teškoj situaciji“, kazao je ruski ambasador.

Aleksandar Bocan-Harčenko na svečanosti na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda - Sputnik Srbija
10:55 09.05.2020

Danas ceo svet obeležava 75 godina pobede nad fašizmom i sovjetski i srpski narod platili su slobodu svojim životima, a na ovaj dan se sećamo svojih bliskih koji su prošli kroz taj strašni rat, izjavio je ruski general-major Mihail Černišov, šef delegacije ruskog vojnog i lekarskog tima koji je pomagao Srbiji suzbijanju i gašenju epidemije virusa korona.

Ruski general Černišov je rekao da su oni svojim trudom, ratovanjem i radom izvojevali pobedu i istakao da je važno da se njihova imena sačuvaju i pamte za buduća pokoljenja.

General-major Mihail Černišov - Sputnik Srbija
10:51 09.05.2020

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da smo, 75 godina nakon pobede nad nacizmom, verovali da se nesporne istine nikada neće zaboraviti i dovesti u pitanje, ali da smo danas svedoci da se pokušavaju zameniti mesta i oteti izborena mesta narodima.

„Svedoci smo rušenja sećanja, sramnih pokušaja da se izjednače okupatori i oslobodioci. Istina je jedna i istina mora biti rečena, a istina je da su pre 75 godina slobodni narodi pobedili“, poručio je Vulin.

Aleksandar Vulin i general-major Mihaila Černišov na svečanosti na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda - Sputnik Srbija
10:04 09.05.2020

Na platou kod Spomenika oslobodiocima Beograda u toku je ceremonija dodele vojnih spomen-medalja, zahvalnica i plaketa Ministarstva odbrane Srbije pripadnicima združene jedinice Oružanih snaga Rusije za pomoć u suzbijanju i gašenju epidemije korona virusa na teritoriji Srbije.

Svečanosti prisustvuju rukovodilac združene jedinice general-major Mihail Černišov, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.

08:31 09.05.2020
Na Trgu republike u Beogradu svečano otvaranje izložbe povodom Dana pobede - Sputnik Srbija
08:24 09.05.2020

Ambasador Rusije u Beogradu čestitao je 75. godišnjicu od Dana pobede, navodeći da je danas veličanstven dan u kojem ima i ponosa, sreće, ali i velike tuge.

Bocan-Harčenko kaže da je cilj falsifikovanja istorije da se oduzme suverenitet i nezavisnost zemalja.

"Ovo je teška politička borba, ali izborićemo pobedu i na ovom terenu", poručio je on.

Ruski ambasador na otvaranju izložbe - Sputnik Srbija
08:20 09.05.2020

"Svedoci smo pokušaja revizije istorija i tome moramo da se odupremo na svaki način", rekao je Selaković.

Svaku bitku koju su naši preci izvojevali čuvamo istinu i ne dozvoljavamo prekrajanje istine što jeste plan određenih političkih struktura, rekao je on.

Nikola Selaković i Nenad Popović na otvaranju izložbe - Sputnik Srbija
08:16 09.05.2020

"Ovo je veliki dan za celu Evropu", rekao je Dačić dodajući da je Srbija u Drugom svetskom ratu podnela veliki teret i da očekuje pokušaj velike relativizacije te uloge.

"Naša je obaveza da čuvamo sećanje na ljude koji su pobedili", rekao je Dačić dodajući da je naša obaveza da izgradimo takav sistem vrednosti koji će omogućiti da se ta pobeda nikada ne dovede u pitanje.

Ivica Dačić i Aleksandar Bocan-Harčenko na otvaranju izložbe - Sputnik Srbija
08:09 09.05.2020

Na Trgu republike u Beogradu u toku je svečano otvaranje izložbe povodobom Dana pobede kojem prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandara Bocan-Harčenko, generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković i ministar Nenad Popović.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala