Povampireno ustaštvo i u Severnoj Makedoniji: Za Dan pobede izdali markicu s kartom NDH

© Tanjug / TANJA VALICSkoplje
Skoplje  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pošta Severne Makedonije je povodom Dana pobede nad fašizmom izdala poštansku marku sa kartom kvislinške Nezavisne Države Hrvatske u proširenim granicama. Ovakav potez Pošte naišao je na negodovanja i osude Srba, kao i dve najveće srpske organizacije u Severnoj Makedoniji, Demokratske Partije Srba u Makedoniji i Srpske Zajednice u Makedoniji.

Na karti koja se nalazi na poštanskoj marki, u okviru NDH nalaze se delovi Srbije i celokupna Republika Srpska, objavljeno je na sajtu srbi.mk.

Tim povodom oglasio se i lider Demokratske Partije Srba u Makedoniji, Ivan Stoilković.

„U predvečerje godišnjice obeležavanja Velike pobede nad fašizmom, podsećajući se strahota i milionskih žrtava dobili smo, ne samo mi građani ove nove obezličene i očigledno sve jadnije teritorije, do juče Republike Makedonije, nego i Srbija i Evropska Unija, nesvakidašnju čestitku. Povodom Dana pobede nad fašizmom ili dana EU, kako god, dobili smo čestitku koja slavi fašizam, čestitka koje je teška uvreda zdravom razumu, uvreda normalnim ljudima, antifašistima, Srbima i Srbiji i na kraju uvreda Evropske Unije kojoj su zalepili etiketu fašističke Velike Hrvatske, grobnice za Srbe i antifašiste“, naveo je Stoilković za Sputnjik.

Stoilković je ocenio da je očigledno da politički interesi različitih grupacija bacaju različite fokuse prema naučnim istinama i istorijskim činjenicama pokušavajući da ih uobliče prema dnevnim potrebama u cilju „revizije proteklih događaja koja prete društvenom pamćenju, civilizacijskom odnosu i svrsishodnosti naučnih istina i istorijskih činjenica“.

„Namesto nulta tolerancije protiv sveprisutnijeg fašizma dobili smo otvorenu državnu promociju fašizma, umesto regionalne saradnje i stabilnosti dobili smo više nego ozbiljnu provokaciju fašizmom, zato sve čestitke Severnoj za ustoličavanje fašizma u javnom državnom diskursu nove tvorevine“, naveo je Stoilković i dodao:

„Pozivam Vas da na ovaj veliki dan sačuvamo toplinu u našim srcima zbog velike pobede, srca u kojima još uvek treperi tračak tuge nad tragedijom prošlosti i tračak nade da ćemo ipak sačuvati sećanje na slavne pobednike i bespoštedno učestvovati u borbi protiv fašizma, koji vidimo i osećamo tu oko nas“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala