Nove tenzije između Bugarske i Makedonije: Šta su prave namere Sofije

© AP Photo / Dragan PerkovksiPodizanje zastave NATO u Skoplju
Podizanje zastave NATO u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tenzije između Bugarske i Severne Makedonije ponovo se podižu, a sada je kao predmet političkih sukoba isplivao makedonski jezik. Kap u čaši prelila je nova izjava bugarske ministarke spoljnih poslova, koja je navela da je makedonski jezik praktično — bugarski. Praktično, Sofija bi zboh tih razmirica mogla da zaustavi put Skoplja ka EU.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski poručio je da Makedoncima ne treba članstvo u Evropskoj uniji ako je cena ulaska da priznaju da nisu Makedonci i da jezik kojim govore nije — makedonski.

Da li će Makedonija da se „pokori“ Bugarima i njihovim zahtevima, ili će da odustane od EU? Ili Bugarska ovim novim uslovima ima nešto drugo u planu po pitanju Makedonije?

Bugarska želi Makedoniju?!

Politikolog iz Skoplja Branko Đorđevski veruje da Makedonija neće morati da bira između odbrane jezika i puta u EU, ali dodaje da nije nemoguće da Bugarska razmišlja i o nečem višem, a ne samo o jeziku.

„Taj proces pristupanja EU trajaće desetak godina, dakle, ne radi se o nekoj žurbi i verujem da će se u tom periodu naći kompromisno rešenja sa Bugarima. Ovo je početni period u kome Bugarska želi da pokaže neku snagu, koja je verovatno vezana i za njihove unutrašnje političke potrebe. Kada se budu malo ohladile glave, verujem da će se drugačije i razgovarati i pregovarati“, uveren je Đorđevski.

Sagovornik Sputnjika napominje da je zajednička komisija, koja je osnovana kako bi se rešile neke istorijske dileme, već napravila neki pomak — kakav bi odnos dve strane trebalo da imaju prema caru Samuilu, Goce Delčevu, Kirilu i Metodiju, kao istorijskim ličnostima, oko kojih je do sada bilo različitih stavova. U tom kontekstu, veruje da je moguće naći kompromis i oko jezika. On ne spori da Bugare i Makedonce povezuje istorija u mnogim stvarima, ali ga, kako kaže, ne brine toliko prošlost, koliko budućnost koja može biti zasnovana na nekim stvarima koje se dešavaju u sadašnjosti.

Ne optužujem, ali ne spavamo mirno

„Ne bih želeo da optužim Bugarsku da neguje velikodržavne pretenzije Sanstefanske Bugarske, koja se prostirala i na Makedoniju, ali i na deo Srbije. Međutim, ako stalno negirate postojanje jednog naroda i njegovog identiteta i kao kažete da taj narod govori vašim jezikom, to su sve manifestacije koje vam ne daju za pravo da imate miran san kada je u pitanju ono šta su istinske bugarske želje i strategija kad je u pitanju Makedonija“, zaključuje naš sagovornik.

Đorđevski podseća i da je prekrajanje granica na Balkanu aktuelno pitanje i kada je reč o Kosovu i BiH, ali se nada da je ulaskom Makedonije u NATO stavljena tačka na takve pretenzije kada je reč o toj zemlji.

„Dalja integracija balkanskog regiona u evroatlantske ili samo evropske okvire sve više će uticati da se ovakvi planovi i pretenzije ne realizuju, to jest, da se sahrane. Ali, nikada se ne zna šta može da se izrodi u nekoj datoj situaciji“, njegovo je mišljenje.

Samit EU bez datuma za Makedoniju

Predsednik Makedonije smatra da deklaracija bugarskog parlamenta nije u skladu sa osnovnim principima sporazuma Skoplja i Sofije i može da postane „prava politička prepreka“ u usvajanju pregovaračkog okvira između Evropske komisije i Severne Makedonije u junu ove godine.

S druge strane, na Samitu evropskih lidera u Zagrebu podržano je obećanje koje su Albanija i Severna Makedonija u martu dobile o formalnom početku pregovora za prijem u EU, ali bez konkretnog datuma. 

Na Samitu je zaključeno i da bi prekid pregovora sada trebalo da bude lakši ukoliko kandidat ne ispuni svoja obećanja. Podsećanja radi, Vlada Bugarske je podržala inače otvaranje pristupnih pregovora Severne Makedonije i EU, ali je usvojila i dokument kojim se definišu uslovi za pregovore sa Severnom Makedonijom sa Evropskom unijom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala