Neuništivo oklopno vozilo „Atlet“ dolazi na smenu popularnom „Tigru“

© Jutjub - skrinšotNovo oklopno vozilo "Atlet"
Novo oklopno vozilo Atlet - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija planira da započne serijsku proizvodnju najnovijeg oklopnog vozila „Atlet“, koje će zameniti popularnog „Tigra“. Eksperti ističu da je „Atlet“ gotovo neuništiv, s obzirom da je otporan na metke i eksploziju.

Atlet“ je prošao fazu kompleksnih terenskih ispitivanja, a pre svega njegova oklopna zaštita testirana je na različite tipove municije, kao i na minsko-eksplozivna sredstva.

Vojna policija Rusije u Siriji   - Sputnik Srbija
„Tigar“ i „Tajfun U“ stigli u Siriju (video)

Kod novog oklopnog vozila „Atlet“, koji ima pogon 4h4, poboljšane su praktično sve karakteristike u odnosu na sadašnji model vozila „Tigar“, koji koristi ruska vojska. Pre svega treba naglasiti da je novo vozilo napravljeno na osnovu iskustava borbene upotrebe oklopnih vozila „Tigar“ u Siriji . U odnosu na svog prethodnika „Atlet“ ima snažniju protivminsku zaštitu i pod točkovima može da izdrži eksploziju protivtenkovske mine ili imrovizovanog eksplozivnog sredstva.

„Glavna razlika je to što je to oklopno vozilo većih dimenzija, većeg kapaciteta i mnogo je zaštićenije od ‘Tigra’ tj. ima veće mogućnosti u uslovima granatiranja ili na minskom polju. Kada dođe do eksplozije u blizini vozila ili ispod njega, on štiti posadu i osigurava posadi ili borbenoj jedinici koja je u njemu da preživi“, kaže ruski vojni ekspert Dmitrij Kornjev.

Bolji i od „Tigra“

Serijska proizvodnja oklopnog vozila „Atlet“ trebalo bi da počne 2021, a očekuje se da će državna testiranja biti završena do kraja ove godine. Vozila su predviđena za prevoz vojske i vojnog tereta, obezbeđujući visok nivo zaštite, kao i vuču prikolice i instaliranje naoružanja.

Glavne razlike novog vozila u odnosu na oklopno vozilo „Tigar” su povećana nosivost tereta do 1600 kilograma, povećana protivminska i balistička otpornost i ima snažniji dizel motor ruske proizvodnje od 240 konjskih snaga.

Kornjev takođe ističe i da je glavna svrha oklopnog vozila „Atlet“ patroliranje.

„Setimo se situacije u Siriji i zajedničkog patroliranja s Turcima. Za takva patroliranja, za rad u specijalnim operacijama, takvo vozilo pruža znatno veću zaštitu posadi i sredstvima, koja su na njemu postavljena“, rekao je stručnjak.

Vozila su standardno opremljena antitraumatskim sedištima za sve članove posade, kao i sistemom za kondicioniranje vazduha u kabini. Zavisno od modifikacije, oklopno vozilo „Atlet” može da preveze od dva do osam vojnika.

Oklopnjak za pustinjske uslove

Dron Korsar - Sputnik Srbija
„Korsar“, „Pancir“, „Atlet“ i drugi noviteti „Armije-2019“ (video)

„Atlet“ može da razvije brzinu i od 120 kilometara na sat, a sa punim rezervoarom može da pređe i hiljadu kilometara. Ruski mediji navode da će oklopno vozilo „Atlet“ biti proizvedeno u verzijama sa troja i petora vrata.

Kornjev smatra da će u perspektivi na osnovu ovog vozila biti stvorena specijalna tehnika.

„Moguće je da će na osnovu njega biti stvorena neka specijalna vozila, na primer za nošenje raketnih sistema. Ali o tome još nema informacija. Vozilo se i dalje pravi, testira se. Sasvim je moguće da ako testiranja pokažu da je vozilo dobro da se na bazi njega stvore i specijalni kompleksi različitih sistema naoružanja“, smatra Kornjev.

Kako dodaje, novo vozilo je najverovatnije predviđeno i za izvoz.

„Mislim da će se uglavnom stvoriti za rad u pustinjskim oblastima, gde si velike vrućine - možda za regione poput Bliskog Istoka, Avganistana i drugih žarišta. Tamo gde ima minskih polja i gde vojska mora redovno da patrolira“, zaključio je vojni ekspert.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala