„Mrtva petlja“, „zvono“, „bure“ — neverovatne akrobacije ruske avijacije /foto, video/

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaLovac Su-30SM iz akrobatske grupe „Ruski vitezovi“ na avio-spektaklu u čast Dana pobede
Lovac Su-30SM iz akrobatske grupe „Ruski vitezovi“ na avio-spektaklu u čast Dana pobede - Sputnik Srbija
Pratite nas
Četiri akrobatske ekipe ruske avijacije izvele su avio-šou povodom 75. godišnjice od pobede u Drugom svetskom ratu, a među majstorijama koje su prikazali su bile i figure „zvono“ i „bure“.

U akrobacijama nedaleko od Moskve izveli su pripadnici četiri grupe — „Striži“, „Berkuti“, „Ruski vitezovi“ i „Sokolovi Rusije“.

Članovi grupe „Berkuti“ pokazali su zašto je Mi-28 jedinstven helikopter u svetu, sposoban da izvede figure kao što je „bure“ i „mrtva petlja“.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaHelikopter Mi-28N „Noćni lovac“ pilotske grupe „Berkuti“ (Zlatni orlovi) na avio-spektaklu u čast Dana pobede na aerodromu Kubinka
„Mrtva petlja“, „zvono“, „bure“ — neverovatne akrobacije ruske avijacije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Helikopter Mi-28N „Noćni lovac“ pilotske grupe „Berkuti“ (Zlatni orlovi) na avio-spektaklu u čast Dana pobede na aerodromu Kubinka

„Bure“ se uglavnom izvodi na takmičenjima u akrobatskom letenju, ali u Drugom svetskom ratu su je piloti često koristili da pobegnu od neprijateljske potere. U toku izvođenja figure avion se okreće oko svoje horizontalne ose za 360 stepeni.

Izvedena je i figura „zvono“, jedna od klasičnih samostalnih figura akrobatskog letenja.

U početku se zvono tretiralo kao manevar u kome lovac postaje nevidljiv za rakete sa radarskim navođenjem na cilj. Za vreme figure avion podiže kljun uvis i potpuno se zaustavlja u vazduhu, posle čega ponovo obara kljun naniže. To liči na kretanje klatna na zvonu.

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaAkrobatska grupa „Striži“ u lovcima MiG-29 na avio-spektaklu u čast Dana pobede na aerodromu Kubinka
„Mrtva petlja“, „zvono“, „bure“ — neverovatne akrobacije ruske avijacije /foto, video/ - Sputnik Srbija
Akrobatska grupa „Striži“ u lovcima MiG-29 na avio-spektaklu u čast Dana pobede na aerodromu Kubinka

Avio-šou je održan nedaleko od centra Moskve, u predgrađu Kubinka.

Prethodno je nad Crvenim trgom održana vazdušna parada povodom Dana pobede. Nebo nad Moskvom ispunilo je 75 aviona i helikoptera, koji su leteli u različitim formacijama.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Foto-galerija: 75 letelica za 75 godina — Nebo nad Moskvom u znaku velikog jubileja

► Foto-galerija: U čast Velike pobede, rusko nebo prošarala avijacija — od Sevastopolja do Vladivostoka

► Avijacija pobede: 10 sovjetskih aviona koji su srušili Hitlera

Infografika: Sovjetsko oružje Pobede — Jurišni bombarder „Iljušin“ Il-2

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala