Lome automobile, čupaju tablice: Japanci dovode u red neposlušne tokom pandemije

© AP Photo / Jae C. HongKoronavirus u Japanu
Koronavirus u Japanu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojedini građani Japana ovih dana uzeli su „pravdu u svoje ruke“. Ekstremno nastrojeni žitelji prestonice su odlučili da dovedu u red one koji ne poštuju mere i preporuke u borbi protiv epidemije virusa korona.

Na području Tokija, po barovima i prodavnicama, koji su uprkos preporukama ostali otvoreni, pojavile su se rukom pisane poruke i pozivi na njihovo zatvaranje.

„Ako ne zatvorite, pozvaćemo policiju", piše na jednoj poruci zalepljenoj na restoranu.

U medijima se objavljuju vesti o oštećenim automobilima i saobraćajnim tablicama iz drugih delova zemlje.

Zbog bunta građana, koji su nezadovljni što u njihov grad dolaze Japanci iz drugih gradova, vozači sad mogu kupiti nalepnice za automobile, na kojima piše da žive u određenoj pokrajini, iako imaju tablice iz drugog dela Japana.

Na društvenim mrežama fraza „nadzor samodiscipline“ se veoma često koristi, pišu japanski mediji.

Stručnjaci ističu da je problem uznemiravanja sugrađana, i ranije bio ozbiljan problem u japanskom društvu, a sad je u epidemiji poprimio novi oblik.

U Japanu je vanredno stanje proglašeno do 31. maja. Međutim, za razliku od drugih zemalja, građanima nisu propisane obvezne mere, nego preporuke poput ograničenja kretanja.

Žiteljima Japana su vlasti preporučile da ostanu u svojim kućama što je moguće više, da izbegavaju putovanja u druge delove zemlje. Međutim, ne slede svi te preporuke.

Mediji beleže slučajeve diskriminacije obolelih i onih koji su se oporavili od kovida-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala