Putin poručuje povodom Dana pobede: Zajedno smo nepobedivi

© Sputnik / Alekseй Kudenko / Uđi u bazu fotografijaRuski predsednik Vladimir Putin sa georgijevskom lentom
Ruski predsednik Vladimir Putin sa georgijevskom lentom - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin, povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, položio je cveće pored Večne vatre kraj zidina Kremlja i čestitao praznik veteranima i svim Rusima. Obraćanje ruskog lidera prenosimo u celosti.
Poštovani građani Rusije! Uvaženi veterani! Dragi prijatelji! Od srca vam čestitam Dan pobede! Za sve nas ovo je najvažniji, najdraži praznik. Uvek ga obeležavamo svečano i opštenarodno. Svi zajedno. Duhovni, moralni značaj Dana pobede i dalje je neizmerno veliki, a naš odnos prema njemu je svet. To je naše sećanje i ponos, istorija naše zemlje, istorija svake porodice, deo naše duše, koju su nam preneli očevi i majke, naše babe i dede.
Ruski predsednik Vladimir Putin polaže cveće na Spomenik neznanom junaku - Sputnik Srbija
Putin čestitao Dan Pobede: Preci su dali svoje živote da bismo živeli mi /video/

Danas snažno osećamo veličinu njihovih sudbina, sećamo se onih koji nisu više sa nama, s ljubavlju gledamo na njihova lica na fotografijama iz različitih perioda, želimo našim veteranima dug život, klanjamo se velikoj generaciji pobednika.

Oni su toliko učinili za otadžbinu, da se to nikako ne može izmeriti, niti se ičim može platiti. Oni su spasili otadžbinu, živote budućih generacija, oslobodili su Evropu, zaštitili svet, obnovili gradove, sela, ostvarili grandiozna dela.

Odajemo beskrajno priznanje velikom, požrtvovanom podvigu sovjetskog naroda, ljudima raznih nacionalnosti, koji su se rame uz rame borili na frontu i u pozadini. Vreme je bespomoćno pred njihovim junaštvom, jedinstvom, dostojanstvom i istinski čeličnom snagom duha.

Dragi prijatelji!

Ovo mesto kod zidina Kremlja je sveto za sve nas. Danonoćno gori večna vatra kao znak sećanja na poginule u Drugom svetskom ratu. Ovde leži Neznani junak. Došli smo da se poklonimo njemu i svim braniocima otadžbine.

Herojima koji su zauvek ostali u masovnim, nepoznatim grobnicama kod Moskve i Smolenska, Staljingrada i Kurska, kod Sevastopolja i Minska, Kijeva i Rige, kod Berlina i Beča,  na Pulkovskim uzvišenjima, obalama Neve, Dnjepra, Dunava, Visle i Odre.

Milioni poginulih nisu videli, nisu dočekali pobedu – pobedu o kojoj su toliko sanjali, koji su toliko verovali da će pobediti neprijatelja i da će se vratiti svojoj kući. Borili su se za to do poslednjeg daha. Oni su dali svoje živote da bi mi živeli, naša deca i unuci, oni koji se još nisu ni rodili, koji će doći na ovaj svet koji je branio, sačuvao sovjetski vojnik.

Klanjamo se svetloj uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, uspomeni na sinove, kćerke, očeve, majke, dede, pradede, muževe, žene, braću, sestre, saborce, rođake, prijatelje.

Dragi prijatelji!

Prošlo je 75 godina otkako se završio Drugo svetski rat. Mi ćemo, kao i obično, široko i svečano obeležiti jubilarni datum, učinićemo to dostojno, kako nameće naša dužnost prema onima koji su stradali, postigli i ostvarili pobedu.

Održaćemo i našu glavnu paradu na Crvenom trgu, i narodni marš Besmrtnog puka – marš našeg zahvalnog sećanja i neraskidive, krvne, žive veze između generacija.

Naši veterani su se borili za život - protiv smrti. Mi ćemo se uvek ugledati na njihovo jedinstvo i izdržljivost.

Ujedinjuje nas zajedničko sećanje i zajedničke nade, naše zajedničke želje, naša odgovornost za sadašnjost i budućnost.

Znamo i čvrsto verujemo da smo nepobedivi kada smo zajedno.

Srećan vam praznik! Srećan Dan pobede! Ura!"

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala