Hor Aleksandrov i Bajaga zajedno otpevali „Dan pobede“ /video/

© Foto : YT/Ansamblь im. A.V.AleksandrovaBajaga, Leontina i dečji hor „Čarolije“ i Ansambl Crvene armije „Aleksandrov“ izvode pesmu „Dan pobede“
Bajaga, Leontina i dečji hor „Čarolije“ i Ansambl Crvene armije „Aleksandrov“ izvode pesmu „Dan pobede“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hor Crvene armije „Aleksandrov“ snimio je poseban spot za pesmu „Dan pobede“, posvećen prijateljstvu ruskog i srpskog naroda. U izvođenju su im se pridružili i Momčilo Bajagić Bajaga, Leontina i dečji hor „Čarolije“.

Spot je, usled pandemije virusa korona, snimljen „od kuće“, u karantinskim uslovima. Srpski gosti su, zajedno sa horom „Aleksandrov“, pesmu izveli na ruskom jeziku.

„Poziv se desio u vreme karantina, a prihvatio sam ga sa izuzetnim zadovoljstvom. Velika je čast pevati sa slavnim ruskim horom“, rekao je Bajaga.

U uvodu spota publici se obratio rukovodilac ansambla „Aleksandrov“ Genadij Sačenjuk.

„Dragi srpski prijatelji, uvaženi veterani iz Srbije, čestitamo vam 75. godišnjicu Pobede nad fašizmom. Dan pobede je veliki i sveti praznik za naše bratske narode. Rat je naš zajednički bol, a velika Pobeda — naš zajednički ponos“, rekao je Sačenjuk.

On je podsetio na neraskidivu vezu i zajedničku istoriju Srbije i Rusije:

„Rusiju i Srbiju spaja tuga za nebrojenim žrtvama strašnog rata i osećanje ponosa zbog istorijskog podviga vojnika oslobodilaca, koji su približili Dan pobede. Naši bratski narodi borili su se na granici izdržljivosti, u ime mira budućih generacija. Sećanje na te strašne godine zauvek će ostati u našim srcima“.

Podsetio je i na značaj čuvanja sećanja kod novih generacija.

„Sveta obaveza našeg pokolenja pažljivo čuva i poštuje sećanje na one koji su po cenu svojih života štitili otadžbinu, izvršavajući sveti dug, na one koji su izdržali bez obzira na sve užase rata i herojstvom doprineli pobedi, koja je ostvarena zahvaljujući jedinstvu volje naše braće i zajedničkoj duhovnoj snazi. Prijateljstvo naših naroda, očeličeno surovim ratnim izazovima, prenećemo na našu decu, unuke i praunuke. Klanjamo se podvigu ruskih i srpskih vojnika sa fronta i radnika iz pozadine. Bratskom srpskom narodu želimo mir, dobrobit, prosperitet, zdravlje i dugovečnost“.

„Kolektiv našeg ansambla s nestrpljenjem čeka povratak na scenu dobre i gostoprimljive Srbije, gde uvek osećamo toplotu i energiju srpskih gledalaca. Srećan vam Dan pobede!“, zaključio je Sačenjuk, koji je sa svojim horom više puta nastupao u Beogradu.

Pesma „Dan pobede“, autora Davida Tuhmanova, nezaobilazni je simbol 9. maja, najvećeg praznika u Rusiji. Taj dan se obeležava kao Dan pobede nad nacističkom Nemačkom.

Parada povodom Dana pobede u Moskvi - Sputnik Srbija
Dan pobede u Moskvi: Let avijacije iznad Crvenog trga /video/

Zbog epidemiološke situacije, brojne tradicionalne svečanosti koje prate Dan pobede su odložene, ali to Ruse neće sprečiti da slave i sećaju se svojih predaka koji su se borili u Velikom otadžbinskom ratu. Na inicijativu volontera koji pomažu u borbi protiv virusa korona, građani Ruske Federacije će izaći na terase svojih stanova i otpevati upravo „Dan pobede“. Predlog je prihvatio i ruski predsednik Vladimir Putin, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio da će, uz čašicu votke, i sam pevati u čast slavne sovjetske istorije.

Podsetimo, iako su tradicionalna vojna parada i druge manifestacije povodom Dana pobede u Rusiji odložene zbog pandemije virusa korona, iznad Crvenog trga će na Dan pobede ipak proleteti 75 aviona i helikoptera.

Sputnjik Srbija uživo prenosi prelet avijacije u znak pobede nad fašizmom.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

► Srpski polufinalista „Puta za Jaltu“: Rusi Srbiju smatraju bratskom zemljom

► Srbi otpevali „Kaćušu“ koju će slušati Moskva na Dan pobede /video/

► Zašto je Sovjetski Savez promenio himnu usred rata

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala