Gutereš: Nikada ne treba zaboraviti sovjetske žrtve i nacističke zločine

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaAntonio Gutereš
Antonio Gutereš  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Žrtve koje je sovjetski narod podneo u ime pobede u Drugom svetskom ratu nikada ne treba zaboraviti, rekao je generalni sekretar UN Antonio Gutereš povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom.

Prema njegovim rečima, komemorativni događaji koji se održavaju ove godine podsećaju na milione poginulih i ogromnu cenu, koju su zemlje platile za pobedu.

„Drugi svetski rat bilo je vreme kada su se činili nevereovatni zločini i kada se gubila humanost. Rat je naneo ogromnu štetu mnogim državama, uključujući republike bivšeg Sovjetskog Saveza, koje su podnele najviše žrtava. To je na ovaj ili onaj način pogodilo svaku porodicu. Žrtve koje je podneo narod Sovjetskog Saveza u ime pobede nad nacizmom nisu samo ljudske, nego i žrtve u svakom smislu te reči, koje ne treba nikada zaboraviti“, istakao je Gutereš.

Generalni sekretar je dodao da je ove godine prisustvovao događaju, posvećenom obeležavanju 75. godišnjice otkako je Crvena armija oslobodila logor smrti Aušvic.

„Takvi događaji i ceremonije odaju počast učesnicima u tim događajima i sve nas podsećaju na to što se dogodilo“, rekao je on.

Nikada ne smemo zaboraviti zločine nacista

Gutereš je pozvao sve da se prisete lekcija iz 1945. godine.

„U danima sećanja odajemo počast milionima poginulih u Drugom svetskom ratu i sećamo se njihovih stradanja. Nikada ne smemo zaboraviti holokaust i druge teške i strašne zločine, koji su počinili nacisti“, izjavio je Gutereš.

Prema njegovim rečima, naš svet i dalje strada od posledica sukoba. Čak i u vreme krize izazvane kovidom 19, svedoci smo novih pokušaja širenja mržnje među ljudima, ukazao je on.

„Obeležavajući 75. godišnjicu Pobede prisetimo se lekcija iz 1945. godine i udružimo snage u cilju okončanja pandemije i izgradnje budućnosti, u kojoj će procvetati mir, bezbednost i dostojanstvo“, poručio je generalni sekretar.

Gutereš najavio dolazak u Moskvu na Paradu pobede

On je dodao da je spreman da poseti Moskvu i učestvuje u komemorativim događajima u čast Pobede nad nacizmom čim se svet izbori sa pandemijom virusa kroona.

„Sada mogu učestvovati u događajima samo na daljinu. S nestrpljenjem čekam mogućnost da učestvujem u komemorativim ceremonijama u Moskvi, čim se izborimo sa virusom“, poručio je Gutereš.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da će Parada pobede i marš „Besmrtnog puka“ biti održani 2020. godine, kada situacija sa virusom korona bude stabilna.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala