Grčka otvara vrata za turiste tek od jula: Vaučeri za one koji su ranije uplatili letovanje

© Nikana.grNa plaži "Lagomandra" turisti uživaju u toplom moru...
Na plaži Lagomandra turisti uživaju u toplom moru... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grčka se priprema da ugosti strane turiste od jula. Građani Srbije koji ne žele da propuste ovu letnju sezonu moraće da se prilagode novim pravilima koje je propisala vlast u Atini.

Jorgos Dijakofotakis, ambasador Grčke u Beogradu, za „Novosti“ otkriva kako turisti da se prilagode novim propisima.  

„Postepeno ponovo otvaramo ekonomiju naše zemlje i nadamo se da ćemo biti spremni za sezonu letnjih odmora. Dočekivali smo turiste više od pedeset godina i želimo da nastavimo, pokazujući isto gostoprimstvo po kome smo vrlo dobro poznati. Biće nam više nego drago da i ove godine dočekamo naše srpske prijatelje“, navodi Dijakofotakis.

Postoje predlozi za uvođenje neke vrste „zdravstvenog pasoša“. Još uvek nije odlučeno da će turisti biti testirani na granicama pri ulasku u Grčku ili će biti potrebno da sa sobom ponesu određene medicinske potvrde.

„Na stolu je mnogo opcija. Rat protiv pandemije još nije gotov. Ostajemo budni i oprezni i nastavićemo da sledimo savete našeg odličnog tima epidemiologa. Siguran sam da ćemo uspeti da uspostavimo ravnotežu između čuvanja ljudi i otvaranja granica naše zemlje. Moguće je da će biti nekih medicinskih zahteva za strance, ali ne nužno i „zdravstveni pasoši“. Grčka vlada će blagovremeno dostaviti neophodne informacije".

Veliki broj građana Srbije je ranije rezervisao smeštaj za maj i jun. Mnogi se pitaju da li će im hoteli ili vlasnici kuća vratiti uplaćeni novac. Postoje opcije i da se pomere termini.

„Grčka se priprema da ugosti strane turiste od jula pa nadalje. Što se tiče onih koji su rezervisali smeštaj za jun, uveravam vas da niko neće izgubiti svoj novac. Uspostavili smo sistem vaučera koji im omogućava da sigurno dođu u Grčku ne rizikujući svoj novac. Podsetio bih da kada je agencija „Tomas Kuk“ prošle godine bankrotirala, da su njihovi klijenti u Grčkoj tretirani s najvećim poštovanjem", navodi ambasador.

Prema njegovim rečima, zbog udara korone na turističku industriju grčka ekonomija će patiti.

„Sigurni smo da ćemo uspeti da preokrenemo posledice krize iz najmanje dva razloga - jer će se potrebne odluke donositi na evropskom nivou, uključujući paket mera za podršku evropskim ekonomijama, i zato što je Grčka turistička destinacija tokom cele godine i ne zavisi samo od letnjih odmora. Generalno posmatrano, problem je kako ekonomiju u celini vratiti na pravi put. Napori grčke vlade posvećeni su ovom ishodu“ zaključio je Dijakofotakis.

Pročitajte još:

Šta treba da znate ako planirate letovanje u Grčkoj

Letovanje može skupo da nas košta: Zbog korone možemo potrošiti i nekoliko hiljada evra

„Srbi su naša braća“: Grčko ostrvo koje je imalo samo jedan slučaj korone, očekuje goste iz Srbije

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala