Predsjednik Besmrtnog puka Crne Gore: Tompsonova pjesma na RTCG na Dan pobjede „jeziva provokacija“

© AP Photo / MIROSLAV LELASMarko Perković Tompson na splitskoj Rivi
Marko Perković Tompson na splitskoj Rivi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluka Radio-televizije Crne Gore (RTCG) da na Dan pobjede nad fašizmom gledaocima za buđenje pusti pesmu kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona je „jeziva provokacija“ i deo žalosnog trenda koji je već neko vrijeme prisutan u crnogorskom društvu, ocjenjuje predsjednik manifestacije „Besmrtni puk Crne Gore“ Igor Damjanović.

Gledaoce RTCG jutros je, naime, na Dan pobjede nad fašizmom, probudio glas Marka Perkovića Tompsona koji u svojim pesmama otvoreno veliča ustaštvo i poziva na progon Srba, a svoje koncerte započinje pokličem „Za dom spremni“.

Uređivački „poduhvat“ RTCG razljutio je brojne gledaoce koji su ovakav potez uredništva RTCG-a protumačili kao provokaciju koja je namjerno odabrana na današnji datum, kako tvrde pojedini komentatori, s ciljem kako bi se narugali slobodarskom narodu Crne Gore koji prezire fašističku ideologiju.

​Igor Damjanović za Sputnjik ocjenjuje da je puštanjem spota ustaške ikone Marka Perkovića Tompsona, Javni servis Crne Gore „dotakao dno“.

„Smatram da to nije slučajno urađeno baš danas, na Dan pobjede nad fašizmom. Iza ove besprizorne, jezive provokacije krije se direktno uredništvo, direktor i menadžment Javnog servisa“, kategoričan je Damjanović, uz opasku da je „kontaminiranje Javnog servisa Crne Gore“ neprihvatljivo.

Damjanovića, predsjednika i organizatora manifestacije „Besmrtni puk Crne Gore“, naročito zabrinjava što je u Crnoj Gori u poslednje vrijeme, kako tvrdi, učestalo otvoreno koketovanje sa ustašama.

Pobedu nad fašizmom slave uz Tompsona i ustaške pesme: RTCG emitovala i „srbosjek“

„Početkom godine Miraš Dedeić se u Zagrebu fotografisao sa bivšim ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem, novinarom Velimirom Bujanecom i tzv. generalom HOS-a Ante Prkačinom, osobama koje javno nose ustaške uniforme. Stoga puštanje spota pjevača poznatog, između ostalog, po stihovima – „Jasenovac i Gradiška Stara, to je kuća Maksovih mesara“; „Sjajna zvijezdo iznad Metkovića pozdravi nam Antu Pavelića“, nažalost predstavlja samo kontinuitet ovih žalosnih i jezivih tendencija u crnogorskom društvu“, upozorava Damjanović.

Potez Javnog servisa je, kako ističe Damjanović, utoliko porazniji što je kontroverznom hrvatskom pjevaču čak zabranjen ulazak u susjednu Sloveniju, a od ideja koje Tompson zastupa se zgražava i ograđuje i novi hrvatski predsjednik Zoran Milanović.

Kolegijum RTCG saopštio je da je u Jutarnjem programu greškom emitovana pjesma Marka Perkovića Tompsona, uz ocenu da tekst pjesme nije problematičan i nema političkih i nacionalnih konotacija.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala