Zašto Amerika ostavlja ključnog saveznika bez odbrane i povlači moćne patriot sisteme

© AP Photo / Mindaugas KulbisPripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu "Patriot"
Pripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu Patriot - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Države povlače dve raketne baterije „Patriot“ i neke borbene avione iz Saudijske Arabije, izjavio je američki zvaničnik, usred napetosti između kraljevstva i administracije Donalda Trampa oko proizvodnje nafte.

Zvaničnik je rekao da odluka o povlačenju dve baterije koje su čuvale naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, ali dve baterije „Patriot“ ostavlja u vazduhoplovnoj bazi princa Sultana u saudijskoj pustinji, zajedno sa drugim sistemima protivvazdušne odbrane i mlaznim lovcima.

Odluka je smanjila američko prisustvo u Saudijskoj Arabiji samo nekoliko meseci nakon što je Pentagon započeo vojnu izgradnju tamo kako bi se suprotstavio pretnjama od Irana. Oko 300 vojnika koji opslužuju dve baterije takođe bi napustili Saudijsku Arabiju, prema zvaničniku, koji je pod uslovom anonimnosti govorio o osetljivim vojnim operacijama, prenosi "Haaretz".

Taj potez dolazi nakon što je SAD poslao Patriot sisteme u Irak kako bi zaštitio tamošnje američke i savezničke trupe, koji su ranije ove godine došli pod iranski raketni napad. Vojska ima ograničen broj sistema i oni se rutinski moraju vratiti kući na nadogradnju.

Dve druge "Patriot" baterije koje se nalaze u regionu Bliskog Istoka takođe se kreću ka SAD-u, u planiranoj preraspodeli odbrane.

Međutim, nije jasno da li je tekući spor oko nafte ili borba za razdvajanje dugotrajnih sistema Patriot bio ključni faktor u odluci Sjedinjenih Država da povuku sisteme iz kraljevstva. Upitan o ovom potezu u četvrtak, predsednik Donald Tramp kaže: „Pravimo mnogo poteza na Bliskom Istoku i drugde. Mnogo stvari radimo širom sveta, vojno smo angažovani u celom svetu“.

Nije izneo detalje, ali je dodao: „Ovo nema nikakve veze sa Saudijskom Arabijom. Ovo ima veze sa drugim zemljama, iskreno, puno više“.

Kada je Saudijska Arabija ove godine povećala proizvodnju nafte i smanjila cene, republikanci su optužili kraljevstvo da pogoršava nestabilnost na tržištu nafte, koje je vecć patilo zbog pandemije korona virusa.

Nestabilnost i pad cene nafte naštetili su američkim proizvođačima škriljaca, što je dovelo do otpuštanja u industriji, posebno u republikanskim državama.

Neki republikanski senatori upozorili su krajem marta da, ukoliko Saudijska Arabija ne promeni kurs, rizikuje da izgubi američku odbrambenu podršku i suoči se sa nizom potencijalnih sankcija, poput tarifa i drugih trgovinskih ograničenja, istraga i sankcija.

Zvaničnik SAD rekao je da će sistem protiv balističke raketne odbrane THAAD takođe ostati u Saudijskoj Arabiji. THAAD dopunjuje „Patriot“ pružajući odbranu od balističkih projektila koji putuju izvan Zemljine atmosfere.

© AFP 2023 / Janek SkarzynskiNeki republikanski senatori upozorili su krajem marta da, ukoliko Saudijska Arabija ne promeni kurs, rizikuje da izgubi američku odbrambenu podršku i suoči se sa nizom potencijalnih sankcija.
Zašto Amerika ostavlja ključnog saveznika bez odbrane i povlači moćne patriot sisteme - Sputnik Srbija
Neki republikanski senatori upozorili su krajem marta da, ukoliko Saudijska Arabija ne promeni kurs, rizikuje da izgubi američku odbrambenu podršku i suoči se sa nizom potencijalnih sankcija.

Saudijska vlada i saudijska ambasada u Vašingtonu nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar. Državni mediji u kraljevstvu takođe nisu odmah priznali uklanjanje trupa.

Pentagon je prošle godine najavio da će početi sa raspoređivanjem snaga i baterija "Patriot" u vazduhoplovnu bazu Princa Sultana, bivšu američku vojnu jedinicu. Taj potez bio je jedan od dramatičnijih znakova američke odluke da pojača trupe na Bliskom Istoku kao odgovor na pretnje Irana.

Kada je general Frenk Mekenzi, vrhovni američki komandant za Bliski Istok, posetio bazu početkom ove godine, prisustvo američkih trupa poraslo je na oko 2500. Tada je Mekenzi rekao novinarima s njim da je baza ključna strateška lokacija, ali da cće stalno prisustvo tamošnjih trupa i oružja zavisiti od drugih potreba za nacionalnom sigurnošću širom sveta. Napetosti sa Iranom eskalirale su tokom prošlog leta i jeseni, jer je SAD okrivio Teheran za korišćenje mina za ciljanje naftnih tankera u blizini strateškog prolaza Ormuš i za napad na saudijske naftne objekte.

Lansiranje rakete iz sistema Patriot  - Sputnik Srbija
Mediji: Amerika povlači sisteme „Patriot“ iz Saudijske Arabije

Nasilje je doseglo vrhunac kada je SAD izveo udar bespilotnim letelicama u Iraku u kojem je ubijen Kasim Sulejmani, iranski najviši general.

Kao odgovor, Iran je 8. januara ispalio balističke rakete na vazduhoplovnu bazu Al-Asad u Iraku, gde su bile stacionirane američke trupe.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala