„Strahinja Banović“ između svetitelja i Kafkinih uznemirenih ljudi

Orbita kulture
Orbita kulture - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zbog čega je Franc Kafka i danas jedan od najuticajnijih svetskih pisaca, šta je od onoga što znamo o njemu mit, a šta istina?

Da li će nam nedavna sudska odluka o otvaranju novih materijala iz piščeve zaostavštine doneti neke nove uvide u njegov život i delo  - za „Orbitu kulture“ otkriva Jelena Kostić Tomović, prevodilac i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu

Zašto su ljudi u novoj knjizi popularnog švedskog pisca Frederika Bakmana – uznemireni, kao što joj kaže naslov, kakav je odnos  ovog hit autora prema životu i svetu, ali i prema aktuelnoj pandemiji, razgovaramo sa Minom Kebin, urednicom u izdavačkoj kući „Laguna“.

Šta donosi globalna digitalna filmska akcija „We are one“, tokom koje će publika širom sveta biti u prilici besplatno da gleda filmove na internetu, u selekciji dvadesetak najvažnijih svetskih filmskih festivala, za Sputnjik otkriva Jovan Marjanović, predstavnik Sarajevo film festivala.

Uoči televizijske  premijere filma „Uprkos magli“ naš sagovornik je reditelj Goran Paskaljević, a takođe i njegov mladi kolega, Stefan Arsenijević, reditelj čiji se kratki igrani film „(A)torzija“, može pogledati besplatno na jutjub kanalu Filmskog centra Srbije. Od Arsenijevića saznajemo i u kojoj je fazi njegov  aktuelni filmski projekat „Strahinja Banović“, kakav je stav reditelja prema krizi koja preti filmskoj industriji usled pandemije i šta poručuje mladim filmskim stvaraocima.

O realizaciji dugo najavljivanog projekta, početku snimanja TV serijala o Jasenovcu,  autor projekta, glumac Tihomir Stanić govori o snažnim ličnim motivima za nastanak ove priče, ali i o njenoj različitosti u odnosu na aktuelne filmove „Dara iz Jasenovca“ i „Dnevnik Dijane Budisavljević“.

O tome kakvi su se sve izuzetni predmeti našli na izložbi „Kraljevi i svetitelji srpski“ i šta je od tog izuzetnog blaga premijerno pred posetiocima Istorijskog muzeja Srbije, razgovaramo sa Dušicom Bojić, direktorkom IMS.

ORBITA KULTURE 09.05.2020.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala