Ruski ambasador položio venac na memorijal u parku Tirgarten, ukrajinski sat vremena kasnije

Pratite nas
Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev položio je cveće na memorijal poginulim sovjetskim vojnicima u parku Tirgarten u Berlinu. Na ceremoniji su učestvovali i ambasadori Jermenije i Moldavije, gradonačelnik Mihael Miler, predsednik parlamenta Berlina Ralf Viland. Ukrajinski ambasador je vence položio odvojeno, sat vremena kasnije.
„Svaka sovjetska porodica poštuje ovaj datum, to je deo našeg genetskog koda. Crvena armija je bila sastavljena od pripadnika različitih nacionalnosti, naroda. Borili smo se zajedno. Mnogi su ovde u Berlinu u grobnicama. Ovde ima preko 4.000 grobnica i memorijala, 800.000 sovjetskih građana je tu sahranjeno“, rekao je Nečajev.

Ambasada Ukrajine je odlučila da vence položi odvojeno. Oni su do memorijala došli sat vremena kasnije.

Početkom maja ukrajinski ambasador je, prema pisanju nemačkih medija, odlučio da ne prisistvuje ceremoniji povodom 75. godišnjice kapitulacije snaga Vermahta u Berlinu i oda počast poginulim ukrajinskim vojnicima Crvene armije, jer je smatrao neprihvatljivim da prisustvuje događaju zajedno sa predstavnicima Rusije.

Nečajev je tada rekao da takva odluka ukrajinskog diplomatskog predstavnika treba da ostane „njemu na savesti“,

Memorijal u Tirgartenu otvoren je 11. novembra 1945. godine. Sa obe strane glavnog ulaza na postoljima se nalaze sovjetski tenkovi T-34 jer su upravo oni tokom ofanzive na Berlin prvi ušli u grad. Iza tenkova su i dva topa koji su svojim plotunima označili kraj bitke za Berlin.

© AFP 2023 / BARBARA SAXSovjetski ratni memorijal u parku Tirgarten u Berlinu
Ruski ambasador položio venac na memorijal u parku Tirgarten, ukrajinski sat vremena kasnije  - Sputnik Srbija
Sovjetski ratni memorijal u parku Tirgarten u Berlinu

U centru memorijala je bronzana statua Crvenoarmejca visoka osam metara koja simbolizuje kraj rata. Vojnik drži oružje na ramenu a leva ruka mu je pružena nad palim saborcima.

Memorijal je i groblje gde je sahranjeno oko 2.000 vojnika.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Putin i Merkelova čestitali jedno drugom 75 godina oslobođenja od fašizma

► Pomen stradalim herojima: Obeležavanje 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu /video/

► Skinuta oznaka tajnosti: Kako je Crvena armija spasila od gladi dva miliona Berlinaca

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala