Putin poručio Trampu i Džonsonu: Nekada smo zajedno bili na prvoj liniji odbrane

© Sputnik / Ilья Naйmušin / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin
Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin uputio je poruke predsedniku SAD Donaldu Trampu i britanskom premijeru Borisu Džonsonu povodom 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

U poruci Trampu Putin je naveo da bi Rusija i Amerika na prvoj liniji borbe s globalnim izazovima mogle mnogo da doprinesu globalnoj stabilnosti.

„Rusija i Amerika se danas nalaze na prvoj liniji borbe s globalnim izazovima. Sledeći tradiciju saradnje, čiji su temelji postavljeni za vrema rata, delujući u ‘duhu Elbe’ , naše zemlje bi mogle mnogo da urade na osiguranju globalne bezbednosti i stabilnosti“, navodi se u poruci, saopštio je Kremlj.

Putin je naglasio i da Rusija čuva sećanje na doprinos zajedničkoj pobedi koji su dali saveznici u antihitlerovskoj koaliciji i dodao da nikada neće biti zaboravljena sovejtsko-američka saradnja na bojnom polju.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaViktor Ivanov: „Pobedili smo! Slava našem velikom narodu, narodu-pobedniku!“, 1945. godina
Putin poručio Trampu i Džonsonu: Nekada smo zajedno bili na prvoj liniji odbrane - Sputnik Srbija
Viktor Ivanov: „Pobedili smo! Slava našem velikom narodu, narodu-pobedniku!“, 1945. godina

Predsednik Rusije u povodom Dana pobede uputio poruku i britanskom premijeru Borisu Džonsonu i tom prilikom saradnju u doba rata nazvao neprocenjivom.

Istakao je da je tako nešto potrebno i danas, saopštio je Kremlj.

„Velika pobeda je najvažniji događaj 20. veka i od večnog je značaja za sudbinu celog čovečanstva. Pobeda je postignuta zahvaljujući zajedničkim naporima Sovjetskog Saveza i zemalja antihitlerovske koalicije. To neprocenjivo iskustvo veoma nam je potrebno i danas“, naveo je Putin.

Izrazio je uverenje da sećanje na bratstvo iz vremena rata može da posluži i za razvoj konstruktivnog dijaloga između Britanije i Rusije i saradnje u borbi protiv savremenih izazova.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografija Viktor Korecki: „Evropa će biti slobodna!“, 1944. godina
Putin poručio Trampu i Džonsonu: Nekada smo zajedno bili na prvoj liniji odbrane - Sputnik Srbija
Viktor Korecki: „Evropa će biti slobodna!“, 1944. godina

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Pomen stradalim herojima: Obeležavanje 75 godina od pobede u Drugom svetskom ratu /video/

Rusi se spremaju za Dan pobede, Moskva ukrašena /foto/

► Sastanak na Elbi: Istorijski susret Istoka i Zapada koji je presudio Nemačkoj

„Nezamislivo“ — saveznički plan da bombarduju SSSR odmah nakon Pobede

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala